Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in talimatıyla Ocak ayından itibaren özel kuruluşlarda ve sivil toplum kuruluşlarında asansörlerin birinci, ikinci ve üçüncü kat durakları iptal edilecek. Uygulama Edirne’de olumlu karşılanırken, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, huzurevi ve hastanelerin uygulamaya tabi olmadığını söyledi.
Önce çayın yanında gelen çift çekeri teke düşüren Vali Şahin, ardından kentte sofralardan tuzu kaldırdı. Şimdi ise İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışarak kamu kurumlarında, özel kuruluşlarda ve sivil toplum kuruluşlarında asansörlerin birinci, ikinci ve üçüncü kat duraklarına asansörle çıkmayı engelleyerek insanların gün içinde egzersiz yapmalarını planlıyor.
Uygulamada bir istisna mevcut olduğunu dile getiren Vali Şahin, "Huzurevi ve hastaneler uygulamaya tabi değildir. Bu alanlara diyecek bir sözümüz yok ama kamu kurumlarında uygulamayı gerçekleştireceğiz. İlerleyen günlerde aynı uygulamayı özel sektörde de yapmayı düşünüyoruz. Günde bir basamak çıkımı insanın ömrünü bir gün uzatır. Tüm Türkiye’ye bu uygulamanın örnek olmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.
"BEN ASANSÖR KULLANMIYORUM"
Asansör kullanmadığını kaydeden Vali Şahin, "Beşinci kata çıkarken asansör kullanıyorum. Çok ender kullandığım olur. Bir aydır hizmet binasında bulunuyorum bir kere dahi asansör kullanmadım. Sadece özürlü asansörünün nasıl çalıştığını öğrenmek için bindim o kadar" dedi.
Kamu kurumunda çalışan Yaşariye Kaya isimli bir çalışan asansör kullanmadığını belirterek, "İnsanların yürüyüş yapması gerekli. Kilo almaması için, sağlık için yürüyüş yapmak gerekli" dedi.
Evinin üçüncü katta olduğunu aktaran Önder Aydın isimli bir vatandaş da yürüyüş yapacağı için obeziteye karşı çok faydalı bir uygulama olduğunu söyledi. İnsanların oturmaya alıştığını dile getiren Seyhan Zerde isimli vatandaş ise, "Bu karar bizler için çok iyi kalpazanlıktan kurtuluruz bari. Biz her zaman yürüyoruz zaten ama yürümeyenler için çok iyi olacak" dedi.