İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne 46 milyon liraya çadır sattığıyla ilgili iddiaları sert bir dille eleştirdi. Usta, "Millet can derdinde Kızılay'ı yönetenler para kazanma derdinde. Ahbap'a 2 bin 50 adet çadırı 46 milyon liraya satmışlar" dedi.

Kızılay'ın Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketi yaşanırken 2 bin 50 adet çadırı Ahbap Derneği'ne sattığı iddia edilmesinin ardından Usta, TBMM'de konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yazılı cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi.  Usta, Kızılay'ın çadır satma olayına ilişkin verdiği soru önergesinde şu soruları sorarak cevap istedi:

"Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, binlercesi yaralanmış, çok sayıda bina tamamen yıkılmış ya da oturulamayacak hale gelmiştir. Kötü hava şartlarının da etkisiyle bu bölgede barınma, ısınma başta olmak üzere sokakta kalan vatandaşlarımızın çok çeşitli ihtiyaçları söz konusu olmuştur. Afet sonrası arama-kurtarma çalışmalarında son derece geç ve yetersiz kalındığı tüm çevrelerin dile getirdiği bir tespit olmuştur. Çadır hala bölgede önemli ihtiyaçlardan biri durumundadır. Bu konuda önemli sorumlulardan biri de hayır kuruluşu olarak bildiğimiz, Kızılay'dır. Deprem nedeniyle zarar gören vatandaşlarımızın çadır ihtiyacını karşılamak üzere tüm ülke ve STK'lar seferber olmuşken, ellerinde ne varsa bölgeye göndermeye çabalarken, Kızılay deprem bölgesine elindeki çadırları derhal ve ücretsiz dağıtmak yerine, AHBAP'a 2 bin 50 adet çadırı 46 milyon liraya satmıştır. Bu çadırlar bölgeye ancak, üçüncü günde ulaşabilmiştir. Toplumda infiale yol açan bu durum, Kızılay Başkanınca da kabul edilmiştir. Kızılay'ın kuruluş amacından uzaklaştığı, liyakatsiz kadrolarla işlevsizleştirildiği, siyasi iktidar tarafından içinin boşaltıldığı gibi önemli iddialar toplumu yakından ilgilendirmektedir. Bu bilgiler ışığında;

Kızılay'ın afet durumunda ücretsiz çadır dağıtma görevi devam ekmekte midir? Kızılay'ın devlet kuruluşları ve özellikle AFAD'la iş birliği dikkate alındığında, 2019 yılında gerçekleştirilen deprem tatbikatında afet yaşanan illerimizde olası depreme dikkat çekilmesine rağmen gerekli çadır stoku neden yapılmamıştır? Afet bölgesine ancak üçüncü gün çadır ulaştırılmasında ve hala bölgede vaki çadır ihtiyacında Kızılay'ın sorumluluğunun boyutu nedir? Kızılay, STK ve diğer kuruluşların çadır satın almasını mı beklemektedir? Kızılay bünyesinde hangi ticari işletme ve şirketleri barındırmaktadır?

Kızılay'ın kadrolarına atanmak için geçerli kriterler nelerdir? Kızılay üst yönetiminde bulunan görevliler kimlerdir? Bunların siyasi iktidarla yakınlığı söz konusu mudur?

Görevi hilafına vaktinde çadır temin etmeyerek depremden zarar gören vatandaşlarımızın sıkıntı çekmesine sebep olan görevliler hakkında bir tasarrufunuz olacak mıdır?"

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.