Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bir çok öğrenciyi ilgilendirecek bir öneri açıklaması yaptı. Milli Eğitim Bakanlığına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş hakkının kaldırılması gündeme geldi. Sınavsız geçiş hakkı yerine mezun öğrencilere ek puan verilmesi bekleniyor.

YÖK, Milli Eğitim Bakanlığına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin kaldırılması için öneri getirdi. Mesleki ve teknik ortaöğretim okuyan öğrencileri ilgilendirecek bu öneride, adaylara ek puan verilmesi istenmekte.

Eski sistemde yer alan durumda, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin öğrencilerine alanlarında bir programa giderken ortaöğretim başarı puanları ayrıca 0,06 ile çarpılarak artı puan alıyorlardı. Bu sistem daha sonra yeni kanunla beraber kaldırılmıştı.


 
Şimdiki öneride yer alan düzenleme ise şu şekilde olacak;

Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna yerleşmelerinde merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara b bendine göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir.

Son gelen açıklamalara göre ise, YÖK' ün bu önerisi incelenecek. Eğer kabul edilirse yeni bir yasal düzenleme gerektiren bu öneri için yasa taslağı hazırlanacak.