CUMHURİYET'in 92'nci kuruluş yıldönümü İzmir'de, ilk günkü heyecanla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nı çocukları ve ellerinde bayraklarıyla dolduran İzmirliler, geçit töreninde askerleri coşkuyla alkışladı.
İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na dün çelenk konulmasıyla başlayan kutlamaların bugünkü bölümü, Vali Mustafa Toprak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, valilik makamında protokolünün tebriklerini kabul etmesiyle devam etti. Tören kutlamaları için daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na geçildi. Vali Mustafa Toprak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tören aracıyla vatandaşların, bayramlarını kutladı. İzmir Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu'nun Üsküp yöresine ait gösterisini sunmasından sonra askeri bando alandaki yerini aldı.
AK PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİ YOKTU
Valilikteki tebriklerini kabulü ile Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalarda, CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Ali Yiğit, Zekeriya Temizel, Kamil Okyay Sındır ile Zeynep Altıok, MHP İzmir milletvekilleri Oktay Vural, Aslan Savaşan hazır bulundu. AK Parti milletvekillerinin katılmadıkları törende AK Parti'yi İl Başkanı Bülent Delican temsil etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım ise, sadece Valilikteki tebrik programına katıldı.
VALİ KONUŞTU
Alandaki resmi törenlerde, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Vali Mustafa Toprak, günün konuşmasını yaptı. Ankara'da yaşanan terör saldırısı ve diğer terör olaylarından dolayı kutlamaların buruk geçtiğini söyleyen Vali Mustafa Toprak, birlik ve beraberlik vurgusu yaptığı konuşmasında, “Cumhuriyetimizin ilanının 92. yıl dönümünü milletçe gururla kutluyoruz. Bugün burada sizlerle oluşan coşku, Türk milletinin bir yenilenme ve aydınlanma projesi olan cumhuriyetimizin korunduğunun en büyük göstergesidir. Son dönemlerde ülkemizde yaşanan üzücü olaylar, güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik gerçekleştirilen menfur saldırılar sonunda yaşamını yitiren şehitlerimize ve vatandaşlarımızı saygıyla anıyorum. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bu saldırılar sonucunda buruk geçmektedir. Bu yaşananlar milletimizin yüreklerini dağlamaktadır. Bu kutsal vatan topraklarında yaşayanlar olarak milli beraberliğimizin geçmişi bin yılı göstermektedir. Kardeşliğimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu zorlukları atlatacaktır" dedi.
Vali Mustafa Toprak, ayrıca 1 Kasım seçimlerinin güven ortamında gerçekleşmesi gerektiğini, bunun için bütün güvenlik güçlerinin seferber olacağına da konuşmasının sonunda yer verdi.
Toprak'ın konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. Kutlamalarda daha sonra da, Namık Kemal Lisesi öğrencisi Eda Dalgın, 'Cumhuriyet' şiirini okudu. Bornova Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü ekibi de, 'İzmir Zeybeği' gösterisi sundu. Namık Kemal Lisesi öğrencileri Çağdaş Çilek ve Eda Dalgın'ın 'Bugün' şiirini okumasının ardından geçit töreni başladı. Türk Hava Kuvvetleri'yle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı uçak ve helikopterlerin havadan, askeri birliklerin karadan geçit töreni uzun süre alkışlandı.

FOTOĞRAF