Reuters haber ajansı, Pazar günü El Kaide lideri Eymen El Zevahiri'ye ait bir ses kaydının yayınlandığını belirtti. Zevahiri, ses kaydında Batı'daki Müslüman gençlere bulundukları ülkelerde saldırı çağrısı yapıyor. Irak ve Suriye’deki Batılı koalisyon güçlerini “Haçlı Koalisyonu” olarak tanımlayan Zevahiri’nin ses kaydında şu ifadeler yer alıyor:
“Bütün Müslümanlara Haçlı Koalisyonu'ndaki ülkelere saldırmakta tereddüt etmemeleri yönünde çağrı yapıyorum. Şimdi, savaşı başta ABD olmak üzere Haçlı koalisyonu ülkelerinin şehirlerine taşımaya odaklanmalıyız.”
Eymen el Zevahiri, Batı’da yaşayan Müslüman gençlere ABD'deki Boston Maratonu’na saldıran Tsarnaev kardeşleri ve Fransa'daki Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştiren Kouachi kardeşleri örnek gösterdi.
Önceden Mısır'da doktorluk yapan Zevahiri, Suriye ve Irak'ta savaşan örgütlerin birlik olması gerektiğini belirtti. Birliğin sağlanmasının güç olduğunu söyleyen Zevahiri, gruplar arasındaki sorunları çözmek için bağımsız şeriat mahkemeleri kurulması çağrısında bulundu.
Ses kaydı eski olabilir

Eymen el Zevahiri’nin ses kaydının ne zaman kaydedildiği konusunda kesin bir şekilde belirlenemedi. Ancak Zevahiri’nin eski Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’den hayattaymış gibi bahsetmesi, kaydın en az iki aylık olduğunu gösteriyor. Çünkü Afganistan hükümeti Molla Ömer’in Temmuz ayı sonunda öldüğünü duyurmuştu.
Geçen hafta da bir başka ses kaydında Zevahiri, IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin halifeliğini'gayrimeşru' ilan etmişti. Ancak Zevahiri, taraftarlarına 'Batı ile çatışmalarda IŞİD'e destek verebileceklerini' söylemişti.
IŞİD geçen yıl Irak'ın Diyala vilayetinden Suriye'nin Halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu. Örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri Ebu Bekir Bağdadi'yi de 'halife' ve 'Müslümanların lideri' ilan etmişti.