RİZE (AA) - MUHİTTİN SANDIKÇI - Kültür ve Turizm Bakanlığınca Kaçkar Dağları'nda dört mevsimi anlatmak için "yeşilde kaybolun, bulutlara dokunun, macerayı ve huzuru aynı anda hissedin" sloganı ile hazırlanan tanıtım filmi sosyal medyada yoğun ilgi görüyor.

Bakanlığın, "Turkey Home" adlı sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanan ilk tanıtım filminde Kaçkar Dağları'nın doğal güzelliğine vurgu yapılıyor.

Proje koordinatörü Ali Kemal Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de sahile paralel uzanan, büyük bölümü Rize'nin Çamlıhemşin diğer kısmı ise Artvin'in Yusufeli ilçesi sınırlarında yer alan Kaçkar Dağları'nın gezginler, fotoğraf sanatçıları, macera tutkunları ve dağcıların tercih ettiği zirveler arasında yer aldığını söyledi.

Son yıllarda yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisinin arttığı bölgede kış sporlarının da öne çıktığını belirten Atik, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Kaçkar Dağları'na yönelik tanıtım filmi hazırlanmasına karar verildiğini ifade etti.

Atik, tanıtım filmini hazırlamak için Türkiye'nin 3 bin 937 metreyle en yüksek 4'üncü dağı Kaçkarlar'da 5 kişilik ekibin bir yıl çalıştığını dile getirdi.

Zor bir projeyi hayata geçirdiklerine dikkati çeken Atik, şöyle devam etti:

"Çekimler için çok zorlu yolculuklar yaptık. Zaman zaman hava koşulları nedeni ile elimiz boş döndük. Karadeniz'de her istediğiniz zaman görüntü elde edemiyorsunuz. Işığı yakalamak gerek. Sırtımızdaki 25 kiloluk yüklerle, üç günlük kamp ve yürüyüşün ardından dağın en yüksek noktası olan 3 bin 937 metrelik Kavrun Tepesi'ne ulaştık. Burayı drone ile havadan görüntüledik. Kavrun eteklerinde vadilere çöken sisi ve buzul göllerini fotoğrafladık. Dağların her bölümü ayrı bir ışığa ve güzelliğe sahip."

- "Son derece kaliteli bir iş ortaya çıktığına inanıyorum"

Atik, Kaçkar Dağları'nın vadilerine çöken sisin bitkiler için yaşam kaynağı olduğunu ve farklı güzellikleri yansıttığını anlatarak, zaman zaman aniden bastıran sis nedeniyle ekibin yolunu kaybetme tehlikesi yaşadığını söyledi.

Atik, zengin florasının yanı sıra dört mevsim karlı tepeleri, buzulları, buzul gölleri, çayırları ve sık ormanlarıyla Kaçkar Dağları'nın güzelliğini dünyanın dört bir yanındaki insanlara anlatabilmek için yapılan çalışmada ortaya çok güzel görüntüler çıktığını belirtti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfınca dünyanın korunması öncelikli 100 bölgesi arasında gösterilen Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın Türkiye'nin en önemli kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan Atik, ekibin havadan ve karadan çeşitli tekniklerle görüntü ve fotoğraf çektiğini, elde edilen görseller kullanılarak 5 tanıtım filmi hazırlandığını aktardı.

Birincisi yayına giren tanıtım filmine ilk tepkilerin sevindirici olduğunu ifade eden Atik, "Kaçkar Dağları'nda dört mevsimi çektik. Beş filmde time-lapse yaptık. Yıldız pozlama tekniği ile samanyolunu görüntüledik. Son derece kaliteli bir iş ortaya çıktığına inanıyorum." dedi.

Atik, sosyal medya tanıtım filmine çok güzel yorumlar yapıldığını belirterek, "Filmle ilgili Ortadoğu, Avrupa ve Amerika'dan güzel geri dönüşler aldık." diye konuştu.