Referandumda evet oyları Karadeniz bölgesinde başarı kazanırken, hayır oylarının istisnası Zonguldak ve Artvin oldu. AK Parti-MHP bloğu, son genel seçim ve referandumlara göre birçok ilde oy kaybetmesine rağmen bölge genelinde gülen taraf oldu. 16 Nisan referandumunda kesin olmayan sonuçlara göre, 18 Karadeniz ilinin 16’sında evet çıktı. Düzce yüzde 70 oyla evet derken, bu sonuç, 2010 referandumunun da evet oyu vereceğini açıklayan partilerin genel seçim sonuçlarının da gerisinde kaldı. 

ÇORUM VE SİNOP'TA OY KAYBI
Bolu yüzde 62 evet oyu çıkan il oldu. Bolu da bu oranla son referanduma göre ve destekleyen partiler bazında yüzde 3 ila 12 arasında oy kaybına işaret etti. Karabük, yüzde 60’lık evet oyuyla MHP-AK Parti bloğunun oy yitirdiği ama kazanmayı bildiği kent oldu. Bartın, yüzde 56’yı geçen oy oranlarıyla 2010 referandumu ile Cumhurbaşkanlığı seçimi arasındaki bir noktaya yerleşti. Kastamonu yüzde 64’ü geçen evet oyu ile AK Parti-MHP’nin son seçimdeki toplam oyunun yüzde 15 gerisinde kaldı. Çorum da yüzde 64 ile evet oyunun kazandığı il oldu. Bu oy oranı, MHP ve AK Parti için son seçime göre oy kaybı olarak göründü. Sinop, yüzde 57’lik evet oyu ile son seçimler ve referandumlarla karşılaştırıldığında, AK Parti-MHP bloğunun oyunun azaldığı il oldu. 

Gençlik ve spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylamasında oyunu, eşi Eda Kılıç ile birlikte Samsun’un İlkadım İlçesi Ataköy Mahallesi’nde dedesinin adını taşıyan İlyas Kılıç İlkokulu’ndaki 2033 nolu sandıkta kullanmıştı.

SAMSUN, AMASYA, GİRESUN...
Yüzde 63.5 oyla Samsun da son genel seçimler ve referandumların gerisinde bir AK Parti-MHP oyuna sahip oldu. Amasya yüzde 56 oy ile evet derken, bu oran Cumhurbaşkanlığıyla aynı oran oldu. Karadeniz’in genelinde olduğu gibi Amasya’daki AK Parti-MHP bloğu, dünkü referandumda, son genel seçimlere nazaran daha az bir destek bulmuş oldu. Tokat yüzde 63’lüt evet oyu alarak cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a verdiği desteği benzer bir şekilde yansıtırken, iki büyük evetçi partinin oy yitirdiği bir başka il oldu. Ordu, yüzde 62’ye yaklaşan evet oyuyla yine son referandumlar ve genel seçimlere göre AK Parti-MHP oylarının gerisinde kalmış oldu. Giresun ise yüzde 61’i aşan oyuyla, son seçimlerdeki en düşük AK Parti-MHP oyunu çıkarsa da iki partinin yüzünü güldürdü. AK Parti’ye güçlü desteğiyle bilinen Trabzon, yüzde 66’lık evet oyuyla, AK Parti-MHP toplamının gerisinde oy çıkarmış oldu. Gümüşhane, yüzde 75’lik oyuyla evetin rahat kazandığı illerden oldu. Bayburt da yüzde 81’lik oyla Anayasa değişikliğine en güçlü destek veren il oldu. 

İSTİSNA 2 ŞEHİR: ZONGULDAK VE ARTVİN...
İşçi kimliğiyle bilinen Zonguldak yüzde 50.5 ile hayır oyunun önde çıktığı il oldu. Referandumda yönetimleri anayasa değişikliğine destek veren AK Parti, MHP, BBP öncülüğündeki kesim, bu ilde oy kaybetti. Artvin, yüzde 53’lük hayır oyuyla daha önceki CHP ve HDP oyları toplamının üstüne çıkmış oldu. Her 2 ilde de AK Parti-MHP oylarında erime yaşandı ve 2 parti çoğunluğunu yitirmiş oldu. Genel olarak Karadeniz bölgesi, anayasa değişikliğine güçlü bir destek vererek en çok evet oyu alan iller arasına 3 il sokmuş oldu.

RİZE İLK 3'E GİRDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize, Türkiye genelinde en yüksek evet oyu çıkan 3. il oldu. Rize, Ak Parti’nin 2015 Kasım seçimi oy oranından 6 puanlık kayıp yaşarken, dünkü referandumdan çıkan oy oranı, Haziran 2015 oranlarının biraz üstünde gerçekleşti.

Kaynak: Milliyet