Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesinin hayata geçirildiği caddenin proje tamamlandıktan sonra kültür sokağı haline getirilmesi planlanıyor.
İnanç turizminin önemli şehirlerinden birisi olan Kastamonu’da, büyük zat Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin türbesine giden ve aynı ismi taşıdığı Şeyh Şaban-ı Veli Caddesinde yapılması planlanan sokak sağlıklaştırma projesi hayata geçiyor. Geçtiğimiz yıllarda doğalgaz hattı ile birlikte enerji hatlarının yerin altına alma işleminin tamamlanmasının ardından cadde üzerinde bulunan tescille tarihi konakların restore işlemine geçildi. Bu kapsamda uzun zamandır çalışmalarını sürdürün Vali Şehmus Günaydın ve Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gerekli olan 2,5 milyon TL’lik ödeneğin Kastamonu’ya aktarılmasının sağlanmasının ardından çalışmalar hızlandı. Ödeneğin aktarılmasıyla birlikte Nisan ayı başında ihalesi yapılan Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde Vali Şehmus Günaydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Kahasan ile birlikte incelemelerde bulundu.
“PROJE, 450 GÜN İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK”
Genel Sekreter Karahasan’dan yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgi alan Vali Günaydın, “1 Nisan ayı itibariyle firma çalışmalarına başladı. Proje kapsamında 39 adet yapının onarımı ve 1 adette sokak sağlıklaştırma çalışması yapılması öngörülüyor. Sokak üzerinde incelemelerde bulunduk. Birkaç noktada sorunumuz var. Sağolsun Belediye Başkanımız, her konuda olduğu gibi bu konuda da sorunların çözümünde bize yardımcı olacak. Bu çalışmaları yaparken vatandaşlarımızın da biraz daha gayretli olmasını istiyoruz. Bu sokak bizim için çok büyük önem taşıyor” dedi.
Projenin 450 gün içerisinde tamamlanacağını belirten Vali Günaydın, “2016 yılının Nisan ayının sonunda işin tamamlanmasını hedefliyoruz. Yüklenici firmamız daha hızlı çalışıp işleri daha hızlı bitirirse belirlenen süreden daha az zamanda da sokağı bitirmiş oluruz. Bu işe girmişken bir yerlerden kaynak bulup sokağı tamamen bitirmeyi istiyoruz. Bunun için kaynak arayacağız” diye konuştu.
“PROJE TAMAMLANDIKTAN SONRA SOKAK, CAZİBE BÖLGESİ OLACAK”
Vali Günaydın, şöyle konuştu: “Sokak, bin 100 metre uzunluğunda, bu sokağın 450 metresini yapıyoruz. Geri kalan kısım içinde proje çalışmamız sürüyor. Bu sayede sokağın tamamı proje kapsamında yenilenmiş olacak. Sokaktaki çalışmalar bittiği zaman inşallah ilimize çok önemli bir hava katacak. Zaten bulunduğu mevki itibariyle çalışmalar, çok önemli bir konumda bulunuyor. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi tamamlandıktan sonra bu sokak, cazibe bölgesi olacak. Kültür turizmi yapanlar için burası ilgi çeken bir yer haline gelecek. Akşamüzeri, vatandaşlarımız Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde yürüyüş yapabilecekler. Alternatifi varsa akşamları, belirli saatlerde bu sokak trafiğe kapatılıp, Ramazan ayında sağlı sollu masalar konulabilir. Ramazan geceleri bu sokak üzerinde yapılabilir. Sadece dışarıdan gelen turistler için değil, Kastamonu halkı içinde güzel bir mekan haline gelebilir. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi, yıllardır konuştuğumuz olaylar için bir başlangıçtır. İnşallah konuştuklarımızı yapmak için bu yol bizleri, sonuca götürecektir. Sokağın işlevsel hale getirilmesi sonrası burada işimiz daha bitmiyor. Bu sokak üzerinde yapacağımız etkinlikler, bu bölgeye çok ayrı bir hava katacağına inanıyorum”
“KASTAMONU KALESİNİ BELEDİYEMİZE TAHSİS EDECEĞİZ”
Kastamonu Kalesiyle ilgili proje çalışmasının tamamlandığını ve projenin onaylandığını açıklayan Vali Günaydın, şunları söyledi: “Proje çalışması daha önceden yapıldığı için bizim, pek müdahale şansımız olmadı. Proje önümüze geldiğinde işlevsel yani fonksiyonel pek bulmadım. Çünkü Kastamonu Kalemizi restore edeceğiz. Fakat şehrimize gelen turistlerin Kaleye çıktığı zaman su içecekleri bir yer bile yok. Çay veya kahve içilecek bir yer yok. Kastamonu’ya gelen birisini Kaleye çıkartıyorsunuz, Kaleden Kastamonu’yu seyrederken bir çay bile içemeyecekse bu kadar adamı niye Kaleye çıkartıyoruz. Bu yüzden projede yeniden tadilata gittik. Tamamlandığı zaman Belediyemizle birlikte inşallah en kısa sürede Kastamonu’ya kazandıracağız. Kale ile ilgili herhangi bir kaynakta sıkıntımız yok. Kalemizin devrini Belediyemize yapacağız ve birlikte inşallah Kalemizi de şehrimize kazandırmış olacağız”
“SOKAK ÜZERİNDEKİ BÜFE KALDIRILACAK”
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, tarih ve kültür şehri Kastamonu’nun önemli bir projesinin daha hayata geçirileceğini belirterek, “Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi Sokak Sağlıklaştırması için gerekli olan 2,5 milyon liralık ödeneği Bakanlığımızdan temin ettik” dedi.
Sokak üzerinde bulunan büfenin de kaldırılacağını belirten Başkan Tahsin Babaş, “İşyeri sahibiyle geçtiğimiz hafta bir görüşme yaptık. Manevi duyguların yoğun olduğu bu yerde büfenin hoş olmadığını söyledik. Kendisi de bizi haklı buldu ve işyerine sahibine büfe için başka bir yer gösterdik. İşyeri sahibi de bunun kabul etti. Büfeyi buradan kaldırıyoruz. Aynı zamanda Kastamonu Belediyesi olarak, manevi değerimize uygun şekilde bu sokağın aydınlatmasını yaparız. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerindeki sokak sağlıklaştırma projesiyle birlikte yakın zamanda Bakırcılar Çarşısında planladığımız projeye başlayacağız. Projede nasıl öngörülüyorsa Bakırcılar Çarşısını yapacağız” şeklinde konuştu.
“SİTE İŞ HANI, DOKUSUNA UYGUN HALDE YAPILACAK”
İl Genel Meclisinde Site İş Hanı ile ilgili yapılan açıklamalara da değinen Tahsin Babaş, şunları kaydetti: “Bunun dışında geçtiğimiz günlerde İl Genel Meclisinde bir arkadaşımız, Kastamonu Belediyesi’nin Site İş Hanı hakkında açıklamalarda bulunmuş ve burada farklı projelerin düşünüldüğünü söylemiş. Kastamonu Belediyesi’nin Site İş Hanını alıp, yüksek katlı bir yapı yapmayı planladığını belirtmiş. Bu, tamamen yanlış bir söylemdir. Biz, eski Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerlerine önem vereceğiz diye bu yola çıktık. Bu yolda bütün enerjimizi harcarken Site İş Hanı ile ilgili bu tür söylemler beni gerçekten çok üzdü. Bu kardeşime bir tavsiyede bulunmak istiyoruz. Lütfen bizi takip etsin. Bizim Site İş Hanını sit alanından çıkartıp yüksek katlı bina yapmamız zaten mümkün değil. Bunun düşünülmesi bile bence çok olumsuz bir düşüncedir. Biz, Site İş Hanının çevresini açmak için oraya talip olduk. Oradaki binaların mağdur olmaması için uğraşıyoruz. Bu yüzden oradaki dokuya uygun bir bina yapmak için talip olduk. Ben, Belediye Başkanı olduğum sürece yapmam da yapılmasına müsaade etmem. Bunun böyle bilinmesini isterim”
Sokak üzerindeki incelemesinin ardından Vali Günaydın, beraberindekilerle birlikte Şehit Recep Şahin Polis Merkezini ziyaret etti.