Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 11 Mayıs’ta yapılacak toplantıyla netleşecek olan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine ilişkin olarak, “Güncelleştirme kararını aldık. 2016’nın ocak ayından itibaren görüşmeler başlayacak” dedi.


Bozkır, haftaya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile AB ticaretten sorumlu komiserinin bir araya geleceğini ve mutabakatı resmileştireceğini belirtti.
Bozkır, bakanlığın Ortaköy Ofisi’nde, Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi (PODEM) Başkanı Can Paker ile merkez üyelerini kabul etti.

15 AYDIR BASTIRIYORUZ

Türkiye açısından Gümrük Birliği’nin önemine değinen Bozkır, şöyle devam etti: “Türkiye ile AB arasında 20 yıl önce imzalanmış Gümrük Birliği anlaşmasında tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörleri yoktur. Bunların dahil edileceği yeni bir yapıya geçmek üzere aşağı yukarı 15 aydır AB ve ekonomi bakanlıkları olarak komisyonda önemli görüşmeler yaptık. Güncelleştirme kararını aldık. 2016 yılının ocak ayından itibaren görüşmeler başlayacak.”
Mevcut anlaşmada, AB’nin üçüncü bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladığında, bunun Türkiye’ye otomatik olarak uygulanacağına dair bir hükmün olmadığını hatırlatan Bakan Bozkır,”Biz, Türkiye ile o ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalayıncaya kadar Türkiye gümrüksüz olarak piyasalarını açmak zorunda kaldı. Bu ülkeler aynı şekilde karşılık veremediler. Biz onlarla imzaladık. Sıkıntılar giderildi ama aradaki geçen dönem sorun oldu” dedi.

İŞ DÜNYASINI HEYECANLANDIRDI

Özellikle de iş dünyasını heyecanlandıran gelişme ile ilgili, Avrupa Birliği’nin bu zamana kadar Türkiye’nin lehine yönelik hiçbir şekilde işlem yapmadığını bunun sebebinin ise yıllar önce Tansu Çiller tarafından imzası atılan Gümrük Birliği Anlaşması’nda Türkiye’nin 3. Ülkeler taraf olmasının önünün kesilmiş olmasından kaynaklandığını söyleyen İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, ‘’Çünkü neden; Kıbrıs Rum Kesimi yüzünden. Ama oysa ki, dünyada sadece Kıbrıs Rum Kesimi yok. Bu ülkelere Avrupa Birliği rahatlıkla mal satarken, biz satamıyoruz. En büyük sıkıntı bu…’’ dedi.

CİDDİ ATAĞA KALKARIZ

Mutabakat zaptının çok önemli bir gelişme olduğunu ve Türkiye’nin karar mekanizmalarına doğrudan müdahil olması durumunda zıplama yaşanacağını da söyleyen Mete, ‘’Biz Afrika, Ortadoğu, gibi pek çok ülkeye vergi ödüyoruz. O yüzden AB’nin anlaşma yaptığı ülkelerde biz de ciddi anlamda atağa kalkarız. Türk sanayicisinin, Türk İşadamının cesaretini, hareket kabiliyetini, Türk ekonomisinin son 10 yılda göstermiş olduğu performansı konuşmamıza gerek yok. Çok iyi şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum.’’ diye konuştu.

500 MİLYAR HEDEFİNDE ENGELLER KALKAR

1995’de imzalanan anlaşmadan ötürü zaten Türkiye’deki firmaların çok ciddi mağduriyetler yaşadığını da söyleyen Mete, bu sayede daha rekabetçi ve sağlıklı bir ortam oluşabileceğini belirterek, hedef koyulan 500 milyar dolarlık ihracata da ulaşmada büyük bir engelin ortadan kalkacağını düşündüklerini söyledi.