Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan ’Neler Oluyor?’ özel programına konuk oldu. Konuşmasının devamında referandum sonrası süreç ile ilgili de Kurtulmuş, anayasa değişikliğinden 6 ay içerisinde yapılması zorunlu olan değişikliklerin olduğunu belirterek, "Mevzuat değişiklikleri var ama kanaatimce sistemin tam manasıyla oturması yıllar alacak.

12 EYLÜL'DEN KALMA ANTİDEMOKRATİK UNSURLAR VAR


Bununla ilgili bir takım yasal değişiklikler yapılacak, mevzuat değişiklikleri yapılacak, belki ileri ki dönemde bu sistemin gerektirdiği başka ilave anayasa değişiklikleri gündeme gelebilir, o günkü parlamentodaki konsensüs çerçevesinde dolayısıyla hakikaten önemli bir sistem değişikliğine gidiyoruz, bu sistem değişikliğinin gerektirdiği yasal mevzuatının da bütün bunların gözden geçirilmesi, anayasa maddelerinin bazılarının içi boşalacak, orada ama hala yürürlüğü devam eden bazı maddeler olacak, onların bir kısmının yasayla düzenlenmesi gerekecek dolayısıyla bir uyum süresine ihtiyaç olacak, bunların bir kısmı yasal zorunluluk dolayısıyla hızla yerine getirilebilir.

Zamanlama sadece sizin ne istediğinizle ilgili bir şey değil nihayetinde nasıl bir ittifakın ortaya çıkacağı ile ilgili bir şeydir ama sonuçta bir ülkenin siyasi yapısı dört temel metinle belli olur; Anayasası, Meclis İç Tüzüğü, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Sistemi. Bunların her birisinde 12 Eylül’den kalma birçok antidemokratik unsurlar var.
 
HENÜZ KAMPANYANIN BAŞINDA DEĞİLİZ


Bunların temizlenmesi, zaten biz şimdi doğrudan demokrasinin en önemli noktasına geliyoruz, halk doğrudan Cumhurbaşkanını seçiyor, bu çok önemli bir nokta. Yürütmeyi de ona bağladığımız için yürütmenin tamamını seçmiş oluyor ki istediği şekilde kabinesini kuracak. Dolayısıyla bütün bunların hepsi yasal düzenlemeleri gerekli kılar ve belli bir şekilde, belli bir süreç içerisinde bunlar yapılır.

Yapılmak zorunda olanlar var, daha demokratikleşmeyle ilgili atılacak olan adımlar var. Mevcut anayasa paketi, Cumhurbaşkanlarının partiyle irtibatlarının olmasına imkan sağlıyor dolayısıyla bu anayasa teklifine evet dendiği andan itibaren Cumhurbaşkanımız eğer isterse partili olur, isterse de partinin genel başkanı olur yani buna bu anayasa değişikliği halk tarafından kabul edildikten sonra mani hiçbir durum yok" açıklamasını yaptı.

Yapılan anket sonuçları ile ilgili de Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, iyi göründüğünü ve evetlerin önde göründüğünü bildirerek, "Şu anda anketler çok belirleyici de olmaz henüz kampanyanın başında bile değiliz, kampanyalar yeni başlayacak ama kararsız bir kitlenin de olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla ben şahsen tecrübelerim ışığında söylüyorum çok rahat bir şekilde bu anayasa evet alacaktır, milletimizden onay alacaktır ve yasalaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

 
TÜRKİYE'Yİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK İSTEYENLER VAR


AK Parti’nin MHP seçmenine güvenip güvenmediği sorusuna Kurtulmuş, "Sayın Bahçeli işin başından itibaren partici kaygılarla değil, vatansever kaygılarla hareket etti. Dedi ki, ’Türkiye’nin bir beka meselesi var. Türkiye terörle boğuşuyor uluslar arası camiada Türkiye’ye köşeye sıkıştırmak isteyen muhalifler var bunları görüyoruz. Bu anayasa değişiklik paketine daha etkin bir yönetimin kurulması için destek veriyoruz.’ İlk günden itibaren açıklamış olduğu bu tavrını hiç değiştirmedi. Bu tavır MHP tabanı için örnek ve belirleyici bir tavır olacaktır. Kimsenin hakkında görüş ifade etmek hakkım değildir bunu bilen birisiyim.

Ama bunu dışarıdan bir göz olarak baktığımız zaman ben MHP tabanının büyük oranda Sayın Bahçeli’nin ortaya koymuş olduğu bu duyarlı ve gerçekten hiç kendisini tekzip etmeyen tutarlı bu tavrın MHP seçmeni tarafından da sandıklara yansıtılacağı kanaatindeyim. Bir sıkıntı görmüyorum MHP tabanının referandum konusundaki tavrı çerçevesinde. MHP’de kendi öncelikleri içerisinde bir kampanya yürütecek niçin evet dediklerini Türkiye’nin beka meselesinin ne manaya geldiğini seçmenlere anlatacak, sadece MHP seçmenine değil, halkın tamamına anlatacak. Ortak nokta ’evet’ noktasıdır. Sonuçta MHP’nin kendi siyasi öncelikleri var. Bunların hepsini anlatacak kendi seçmenini mobilize edecek.

MHP seçmenin diğer seçmen üzerindeki propagandasının diğer seçmen üzerinde bir etkisinin olacağını zannediyorum. Ben bir sıkıntı görmüyorum. MHP tabanındaki seçmenler büyük oranda Bahçeli’nin yolunu izleyeceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

 
BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMİMİZDE YOK


Bedelli askerlikle ilgili de Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Şu anda gündemimizde yok, bu şartlar içinde Milli Savunma Bakanlığının böyle bir çalışması da yok. Kısa dönemde böyle bir konunun gündeme gelmesi herhalde zordur" ifadesini kullandı.