İzmirli muhasebeci Gülgün Ceyhan (38), mide küçültme ameliyatı sonrasında tam 60 kilo verdi. 9 ay önce gerçekleşen ameliyata 124 kilo ile giren Ceyhan, ameliyat sonrasında doktorunun tavsiyelerine uyarak beslenme düzenine dikkat etti ve spor yaptı. İdeal kilosu olan 64 kiloya inen Ceyhan'ın vücudunda hiç bir sarkma yok.
"DOĞRU BİR EKİPLE OLUNCA ÇOK RAHAT"

Rahatsızlığı nedeniyle bir takım operasyonlar geçiren ve ardından ilaç tedavisine başlayan Ceyhan, zamanla kilo aldı. Bu süreçte spor yapamayınca kilo alışı hızlanan Ceyhan, 124 kiloya ulaştı. Sağlığı git gide bozulan ve çevrenin olumsuz bakışlarından sıkılan Ceylan, obezite ameliyatı olmaya karar verdi. Kilo vermeye azmeden Ceylan, 9 ay önce İzmir Özel Gazi Hastanesi Obezite Cerrahi Birimi Bölümü Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Kaçar tarafından ameliyat edildi. Tüp mide ameliyatı sonrasında hızla zayıflamaya başlayan kadın, diyet ve spor disiplinlerini harfiyen uyguladı. O günleri anlatan kadın, "Bu ameliyatın zor olacağını düşünmüştüm ama Serdar hocama çok güvendim ve güvendiğimden de fazlasını gördüm. Doğru bir ekiple olunca ameliyat çok rahatmış. Doktorumun beslenme ve spor üzerine tavsiyelerine uydum. İlk başlarda 10 dakikalık yürüyüşle başladım zamanla artırdım. Ardından aletli spora geçtim. Aletli spora başladığımda tabi ki zorlandım ama zamanla alıştım. Bundan sonraki süreçte de spora ve beslenmeme dikkat etmeyi düşünüyorum" dedi.
"BENİ TANIMIYORLAR"

Kendisinin bile bu kadar kilo verdiğine inanamadığını söyleyen Ceyhan, "Ben bile acaba bu kadar verebilir miyim diye düşünmüştüm ama gerçekten veriliyormuş. Çoğu kişi beni tanımıyor. Özellikle uzun süre beni görmeyen müşterilerimiz sadece selam verip geçiyor. Sonradan gözlerimden tanıyıp, 'Ne olmuş sana, ne kadar çok değişmişsin' diyorlar. Bir insan bu kadar mı değişebilir? Evet, değişebilir ama kararlı olmak gerekir. 'Ben nasıl olsa ameliyat oldum, kilo vereceğim' diyerek beklemek yanlış. Doktorunuzun söylediklerine mutlaka uymalısınız" diye konuştu.
"ANNEM NEFES ALABİLİYOR MUYUM DİYE KONTROL EDERDİ"

Kilolu olduğu dönemde birçok sağlık problemi yaşadığını anlatan Ceyhan, şu ifadelere yer verdi: "Potansiyel bir şeker hastasıydım ve gece rahat uyuyamıyordum. Annem geceleri nefes alabiliyor muyum diye beni kontrol ederdi. Çünkü nefes almamda problem vardı. Şimdi bebekler gibi uyuyorum. Ameliyatı düşünenler hiç vakit kaybetmesin. Çünkü kiloluyken çok fazla risk altındalar."
"BAŞROL SENİN"

Gülgün Ceyhan'ın ameliyatını gerçekleştiren Genel Cerrah Serdar Kaçar ise, 9 ayda ideal kiloya ulaşmanın büyük bir başarı olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
"Gülgün hanım 9 ay önce kapalı (laparoskopik) yöntemle tüp mide ameliyatı oldu. 9 ayda ideal kilosuna ulaştı ve bu çok büyük bir başarıdır. Bunda mide küçültme ameliyatının etkisinden fazla kendi başarısı var. Ben hastalarıma onun için hep 'Başrolde sensin' diyorum. Çünkü gerçekten baş rolde kişiler var. Biz tüp mide ameliyatıyla tetiği çekiyoruz ondan sonrası; yeme içme alışkanlıklarını değiştirerek günlük aktivite alışkanlıklarını değiştirerek hastaya kalmış bir şey. Gülgün hanım da bu kuralları çok güzel yerine getirdi. Bizim beslenme önerilerimize harfiyen uydu. Spora başladı. Kilosu yarıya düşmesine rağmen vücudunun herhangi bir yerinde en ufak bir sarkması olmadı. Bunu da yaptığı spora borçlu. İdeal kilosuna ulaşmış olmasına rağmen hâlâ spor yapmaya devam ediyor. Bu da bundan sonraki yaşantısını sağlıklı bir şekilde geçireceğinin, kilo almadan devam edeceğinin bir göstergesidir."
"KİLO VERİLİR ANCAK SARKMA SPORLA ÖNLENİR"

Doç.Dr. Serdar Kaçar, ameliyat sonrasında sporun önemini şöyle ifade etti: "Spor yapmayan hastalar bu başarıya ulaşabilir. Kilo almakla vermek, toplama ve çıkarmadan ibarettir. Toplama kısmını azaltırsanız kilo verirsiniz. Ama kilo verirken vücudunuzda sarkma olabilir. Verdiğiniz kilolar kalıcı olmayabilir. Yani sadece aldığınız kaloriyi azaltmanız yetmez, harcadığınız kaloriyi de arttırmanız gerekir ki verdiğiniz kilolar kalıcı olsun ve sarkma görülmesin."