SES Şube Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Birtürk Özkavak, aile sağlığı merkezlerinde görevli doktorlara yönelik fazla mesai uygulamasını eleştirerek, "Bu düzenin ne halkın sağlığına ne de sağlık çalışanlarının insanca yaşam mücadelesine bir katkısı yoktur" dedi.
Aile hekimliği sistemi ile vatandaşın sağlık talebinin doğrudan tedavi edici hizmetlere kaydırıldığını ifade eden Dr. Birtürk Özkavak, neredeyse her sağlık kuruluşuna nöbet getirtilerek, kuruluşların muayene ve tedavi yapan birer ticarethaneye dönüştürülmeye çalışıldığını iddia etti. Fazla çalışma ve nöbetler konusunun 2014 yılında yasa ile dayatıldığına değinen Özkavak, şöyle konuştu:
“Aile Hekimliği Kanunu’na Ocak 2014’te 6514 sayılı kanunun 52. maddesi ile getirilen düzenleme sonucu aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari 8 saat nöbet görevi verileceği düzenlendi. Zorunlu nöbetin öncelikle hastane acil servislerinde tutulması ile ilgili 9 Nisan 2014 tarihli 2014/12 sayılı genelge çıkarıldı. Aile hekimliği düzeni ile halkın sağlığının korunması konusu önceliğini kaybetti. Hekimi hastaya mahkum etti. Halk sağlığı hemşireliğini yok etti, hemşireyi hastaya mahkum etti. Hekim dışındaki farklı meslekler olan hemşire, ebe, acil tıp teknisyenini bir meslek olarak kabul edip, onlara topluca eleman deyip, hepsine niteliği çok zayıf olan aynı görevleri verdi. Çalışanları normal mesai saatlerinin dışında daha fazla sürelerle çalışmaya ve acil nöbetleri tutmaya zorunlu kıldı. Bu düzenin ne halkın sağlığına ne de sağlık çalışanlarının insanca yaşam mücadelesine bir katkısı yoktur.”
Dr. Özkavak, yetkililerden halkın ve sağlık çalışanlarının taleplerine kulak vermesini ve sorunları çözecek adımları atmasını beklediklerini sözlerine ekledi.