Koordinasyonu Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından yapılan ve katılımcılık ilkesi çerçevesinde bölgedeki tüm kesimlerin görüş ve önerilerine başvurularak kapsayıcı bir perspektifle hazırlanan “2014-2023 Çukurova Bölge Planı” Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu’nca onaylanarak yürürlüğe girdi.
Ulusal plan ve stratejiler ile yerel öncelikleri birleştiren Çukurova Bölge Planı, “10. Kalkınma Planı” ve “Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji Belgesi (BGUS)” gibi üst ölçekli planlarla uyumlu bir şekilde ve yerelde kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden 775 paydaşın sürece katkısıyla hazırlandı.
Türkiye’nin ortaya koyduğu 2023 vizyonuna ulaşılabilmesi için topyekun kalkınmanın şartı gereği ülkenin tüm bölgelerinin bu hedeflere azami katkı sunması bekleniyor. Bu bağlamda, Çukurova Bölgesi de Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda üzerine düşeni yerine getirebilmek için “2014 - 2023 TR62 Çukurova Bölge Planı” ile bölgesel vizyonunu ve bu doğrultudaki temel stratejik amaçlarını belirledi. 2023 yolunda “Stratejik konumunu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren, Doğu Akdeniz’in lider bölgesi olmak” vizyonuyla hareket eden Çukurova Bölgesi, bu vizyon doğrultusunda, uluslararası çekim merkezi ve üretim üssü olma, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltma, sosyal uyum sorunlarını çözme, beşeri sermayeyi güçlendirme, yeşil büyüme ve çevre dostu üretim yapma, kentsel yaşam kalitesi yüksek cazip metropoller oluşturma gibi temel stratejik amaçları gerçekleştirme arzusunda.
KATILIMCI VE HEDEF ODAKLI BÖLGE PLANI
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, katılımcılık, hedef odaklılık, özgünlük, sürdürülebilirlik ve eşitlikçilik gibi prensiplerin benimsendiği Çukurova Bölge Planı’nda, en az iktisadi kalkınma kadar sosyal ve sürdürülebilir kalkınmanın da önemle vurgulandığını söyledi.
Bölgenin iktisadi kalkınma kapsamında enerji üretim üstü olma, stratejik konumunu avantaja dönüştürme, imalat sanayinde rekabetçiliği artırma, tarımda katma değeri yükseltme, turizm potansiyelini harekete geçirme, Ar-Ge ve yenilik kapasitesini geliştirme gibi ekonomik önceliklerinin bulunduğuna dikkat çeken Altunsu, Bölge Planı kapsamında kırsal ekonomiyi çeşitlendirme, kentsel ve kırsal altyapıyı iyileştirme, sosyal bütünleşmeyi güçlendirme, eğitimde erişilebilirliği ve kaliteyi artırma, insana yaraşır iş ortamını sağlama, çevresel altyapıyı güçlendirme, çevre dostu temiz üretim gerçekleştirme gibi sosyal ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik önceliklerin de detaylıca incelendiğini ifade etti.
17 Temmuz 2012 tarihinde düzenlenen Kalkınma Kurulu toplantısıyla başlayan 2014-2023 Çukurova Bölge Plan çalışmaları, plan onay sürecinin tamamlanmasıyla yürürlüğe girdi. Bölge Planı’nın içeriğine ilişkin detaylar önümüzdeki süreçte kamuoyuyla paylaşılacak, bölgedeki yerel paydaşlara tanıtımı gerçekleştirilecek.