Türkiye’de yer fıstığı üretiminin üçte ikisinin karşılandığı Adana’da aşırı sıcaklardan dolayı yüzde 15 oranında verim düşüklüğü yaşandığı bildirildi.

Türkiye genelinde 440 bin dekarda üretilen yer fıstığının 285 bin dekarı Adana’da yetiştiriliyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, eylülden itibaren başlayan hasadın devam ettiğini söyledi. Adana’nın yer fıstığı üretimi bakımından ilk sırada olduğunu belirten Doğan, “Her ne kadar fıstıkta Osmaniye adı bilinmekteyse de, fıstığın ana yurdu Adana’dır. Bu yıl Adana’da fıstıkta yüzde 10-15 civarında verim düşüklüğü var. Bunun nedeni de yazın havaların çok sıcak gitmesi” ifadelerini kullandı.

Fıstık veriminin geçen yıllarda dönüm başına 600 kilogram olduğunu bu sene ise verim düşüklüğünden dolayı bu rakama çiftçilerin ulaşamadığını anlatan Doğan, “Bu yıl dönüm başına 450-550 kilogram arasında verim bekliyoruz. Geçen yıl bu rakamlar daha fazlaydı. Yer fıstığının kilogram fiyatı şu anda 4 lira ile 5 lira arasında değişmekte. Fıstığın içi dolgunsa 5 lira, içi eğer ortaysa 4 buçuk lira arasında alıcı buluyor” şeklinde konuştu.

Yer fıstığı kalbi koruyor

Yer fıstığı baklagiller familyasından olup tohumlarında yüzde 45-60 oranında yağ, yüzde 20-30 oranında protein, yüzde 18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içerir. Özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı kullanım alanlarının başında geliyor. Sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendiriliyor. İçeriğinde E vitamini, B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri bulunuyor ve bu nedenle yer fıstığı vücuda kuvvet ve enerji verip kalbi korumaktadır.