İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, hassas bağırsak sendromu yaşayanların kahveden uzak durması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Gümürdülü, şişkinlik ve gaz şikayetleri yaşayanların ‘hassas bağırsak sendorumundan şüphelenmeleri gerektiğine dikkat çekerek, "Toplumda yaygın olmasına rağmen şikayetinden dolayı doktora başvuranların sayısı düşük. Önemsenmeyen hastalık tekrarlayan karın ağrısı ve huzursuzluk ile yorgunluk, sırt ve bel ağrılarına da yol açabilir” dedi.

Hastalıkta, bazı yiyeceklerin şikayetleri artırdığına dikkat çeken Gümürdülü, yağlı gıdalardan kaçınılmasını, fasulye, nohut, bezelyeden uzak durulmasını tavsiye etti.

Prof. Dr. Gümürdülü, her hasta için ayrı bir diyet programı uygulanmasının şart olduğunu belirterek, “Türk toplumu olarak özellikle koyu sohbetlerin ünlü içeceği kahveyi çok tüketiyoruz. Nüfusun yüzde 10’u ile 20’si arasında görülen hassas bağırsak sendromu, biz ne kadar kahveyi sevsek de sevmiyor. Daha fazla rahatsızlık yaşamak istemeyenlerin kahveden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, şikayeti olanların genellikle ‘geçer’ diye hastalığı umursamadıklarını dile getirerek, az bir yemeğin ardından bile ‘şiştim’ diyenlerin uzman bir hekime muayene olmalarını gerektiğini belirterek, “Tedavi, kişinin yaşam kalitesini artırarak hayatını kolaylaştırıyor. Bu hastalara genellikle öğün artırma, akşam yemeğini yatmadan 3-4 saat önce yeme, probiyotik desteği alma, posalı yiyecekler yeme, kuru baklagiller, lahana, bezelye yememe, günde en az 2 litre su içme ile sigara ve alkolden uzak durmanın tavsiye edilebilir ancak probiyotik kullanımından hastanın beslenmesine yönelik tavsiyelerin; mutlaka teşhis konulduktan sonra uygulanması gerekir” diye konuştu.