Uzman Veteriner Hekim Ülkü Ünal, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Kurbanlık alırken ilk dikkat edilmesi gereken hususun hayvanın sağlıklı olup olmadığına bakılması olduğunu vurgulayan Ünal, vatandaşların aldıkları kurbanın besili olmasına da dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte kurban pazarlarında hareketlilik artarken, uzmanlar, vatandaşların kurban alırken dikkat etmesi gereken hususları anlattı. Ankara Keçiören Belediyesi Uzman Veteriner Hekimi Ülkü Ünal, Keçiören’deki Ovacık Kurban Pazarı’nda vatandaşların sağlıklı kurban alabilmeleri için faaliyet yürüttüklerini söyledi. Kurbanlık hayvanlarda ilk dikkat edilecek hususun kurbanın sağlıklı olup olmadığına bakılması olduğuna dikkat çeken Ünal, vatandaşların aldıkları kurbanın besili olmasına dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Ünal, hayvanın hasta olup olmadığını ilk önce hayvanın kilo durumundan anladıklarını ifade etti.

Ünal, kurbanlık hayvanın kas yapısının sağlam olması gerektiğini ifade ederek, hayvanın kurban olabilmesi için bazı özellikleri taşıması gerektiğini kaydetti. Kurbanlık hayvanın bütün uzuvlarının tam olması gerektiğini anlatan Ünal, "Boynuzu sağlam olacak, dişi hayvanlarda memesinde yırtık olmayacak, göz ve burnunda akıntı olmayacak. Bazı zoonoz hastalıklar vardır. Zoonoz hastalık, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık demektir. Mesela verem bunlardan bir tanesidir ve ilk belirtisi hayvanın zayıf olmasıdır" ifadelerini kullandı.

"Hayvanın yaşı çok önemli"

Kurbanlık almak isteyen vatandaşların bir konuda şüphelendikleri zaman kendilerine başvurabileceklerini belirten Ünal, "Kurbanlık hayvan için bir yaş sınırlaması vardır. Bu çok önemli. Bazı yaş altındaki hayvanlar kurbanlık olamaz. Bu, develer için 5 yaşın üstü, büyükbaş hayvanlar için 2 yaşın üstü, küçükbaş hayvanlar için ise 1 yaşın üstünde olacak. Hayvanın yaşını dişine bakarak anlayabiliyoruz. Vatandaşımız, hayvan sahibine rica ederek dişine bakabilirler. Halk arasında bu ‘kapağını atmış atmamış, kazması çıkmış çıkmamış’ olarak adlandırılmaktadır. Öndeki iki kesici dişinin çıkmış olması gerekiyor. Yani süt dişi olmaması gerekiyor. Biz buna ‘kazma’ ya da ‘kapağını atmış’ diyoruz. En önemli konu bu. Bazı vatandaşlarımız bunu biliyor ve bakabiliyor. Kendisi bilmiyorsa geldiği zaman bize başvurabilirler, biz de kedisine yardımcı oluruz" diye konuştu.

"Kurbanlıkta küpeli hayvana rağbet edilmeli"

Ünal, kurbanlık hayvanın küpesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, küpeli bir hayvanın kayıtlı hayvan olduğunu dile getirdi. Vatandaşları, küpesiz hayvanlara rağbet etmemeleri yönünde uyaran Ünal, zayıf, düşkün ve kırık olan hayvanlardan da uzak durulmasını gerektiğini söyledi.