Ergün AYAZ/GÖLCÜK (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Gölcük İlçesi'nde işletmesi 20 Eylül 2015'te bitecek taş ocağının süresinin 2037 yılına kadar uzatıldığını öğrenen halk isyan etti. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, işletmecinin arkasındaki siyasi destek ve bu gücü nereden aldığının sorgulanması gerektiğini söyledi.
Halıdere Çakal Bağları Mevkiinde bulunan As Madencilik tarafından işletilen taş ocağının işletme süresinin 2037 yılına kadar uzatılmasına tepki gösteren vatandaşlar önce Hayıdere Sahil Çay Bahçesi'nde bir araya geldi.
"GÖZLERİ RANT VE PARA HIRSI BÜRÜMÜŞ"
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da burada vatandaşların sorumlarını dinledi. Söz alan vatandaşlar, evlerini ve meyve bahçelerini toz içinde bırakan taş ocağının önümüzdeki ay kapanması gerekirken, sürenin 22 yıl daha uzatılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Haydar Akar'a, CHP İlçe Başkanı İsmet İşeri, Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, Halıdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necmi Kurtuluş eşlik etti.
İktidarın gözünü rant ve para hırsı bürüdüğünü söyleyen Milletvekili Haydar Akar, "Hızlı tren hattı nedeniyle Kocaeli bölgesinde önce Maşukiye'de açılan taş ocağıyla başlandı. O taş ocağını durdurduk. Onu durdurmak yetmedi, daha sonra Suadiye, Arslanbay ve Halıdere bölgesine daldılar. Gözleri rant ve para hırsı bürümüş. Bugünkü iktidarın temel özelliği bu. Ülkenin tüm değerlerini yok etmek için büyük mücadele veriyorlar. Sanayinin ihtiyacı var, özel sektörün ihtiyacı var. Taş , maden, doğa her şey olacak ama bu çalışmaları bilmek geriyor. " dedi.
'TAŞOCAKLARININ OSB'YE TAŞINMASI PLANI NE OLDU?'
Kocaeli valiliği öncülüğünde tüm taşocaklarının bir yere toplanması için 50 hektarlık bir alan oluşturulduğunu söyleyen Akar, "Dönemin Valisi Ercan Topaca burada olduğunda 81 taş ocağının 56 tanesinin aktif olduğunu ve taşocakları OSB'ye taşınacağını ifade etmişti. Yeni taş ocağı ruhsatı da verilmeyeceğini söylüyordu. Biz de inandık. 2013 yılında Halıdere'deki taş ocağının ruhsatı 2037 yılına kadar uzatılmış. Bunun arkasındaki siyasi destek nedir ve bu gücü nereden alıyor buna bakmak lazım" dedi.
HALK TAŞOCAĞINA YÜRÜDÜ
Çay bahçesindeki toplantının ardından kalabalık hep birlikte taş ocağına yürüdü ve buranın kapanması gerektiğini söyledi. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen müfettişlerle görüşerek bilgi aldı. Maden İşleri Genel Müdürlüğü müfettişleri maden ocağında eski ocak alanının tel örgü ile çevrelenmemesi nedeniyle ceza kestiğini, çalışmaların suyla yapılması için uyarıda bulunduklarını, yolun asfaltlanması için uyardıklarını belirtti. Akar, madenin insan sağlığına zarar verdiğinin tespit edilip edilmediğin sorması üzerine müfettiş, bunu Çevre Bakanlığı'nın yapması gerektiğini söyledi.
Bu sırada As Maden ortaklarından İlhan Elmas, CHP Milletvekili Haydar Akar'a "Şov yapıyorsun" deyince vatandaşlar tepki gösterdi. Çıkan gerginlik milletvekili Akar ve CHP'li yöneticilerin araya girmesiyle engellendi.

FOTOGRAFLI