İşçiler ikilemde kalmayacak! Milyonlarca çalışan, işi ile sağlığı arasında seçim yapmak durumunda kalıyordu fakat son düzenleme ile artık böyle bir seçim zorunlulukları bulunmuyor. İşsizlik sigortası fonunda yer alan 131 milyar TL’lik kaynak; yine işçiler için kullanılacak.

Geçici süreliğine de olsa işini kaybedenler için kurulmuş olan ve ciddi miktarda para toplanan işsizlik fonu; bu günler için kullanılması amaçlanan bir fondu. Salgın ile mücadele kapsamında; işsizliğin artması, ekonomik sorunların ortaya çıkması ve mal – hizmet üretiminin sonlandırılması nedeni ile binlerce işçiye yarım edilecek.

İŞÇİLER KENDİ PARALARINI KULLANACAK

İşçilerin kendi fonunda yer alan paradan; asgari maaş bandında 1 Milyon işçiye 3 aylık süre ile ödeme için 7 Milyar TL, 5 Milyon işçi için  34,9 Milyar TL, 10 Milyon işçi içinse 69.8 milyar TL ve 15 Milyar işçiye 3 aylık bir süreçte sağlanabilecek asgari ücret ödemesi için 104,7 Milyar TL yeterli olacak.

Bu miktardaki para, işsizlik sigortası fonunda yeterli miktarda var. İşini kaybeden, işsiz kalan kişiler; bu fonda yer alan para ile ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Korona Virüs salgını nedeni ile işe gitmek zorunda olan ve sağlığını tehlikeye atan kişiler; artı güvence altına alınacak. Çalışmasalar dahi, 3 aylık bir süreçte asgari ücret üzerinden maaşlarını almaya devam edebilecekler.

YARDIM KAMPANYASI TEPKİ ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu işsiz yardım kampanyası ile ilgili birçok tepki geldi. Tartışmaya katılan CHP İzmir milletvekili Kani Beko, yardım isteyen devlet anlayışını; “İşsizlik fonu çarçur edilmeseydi şu anda işsiz kalmış işçilere yeterdi” diyerek eleştirdi. Aynı zamanda tepkisel konuşmalarına devam eden İzmir Milletvekili Kani Beko, “9.5 milyon emekli açlık sınırının altında yaşıyor. 2 milyon memur yoksulluk sınırı altında ücret alıyor.

8.5 milyon insan maalesef tek kuruş geliri olmadan, işsiz dolaşıyor. 16 milyon yoksul, sosyal yardıma ihtiyaç duyduklarını ifade ediyorlar. Bu küresel salgının yarattığı ekonomik süreçte kepenklerini kapatan esnaf var. Fabrika ve birçok işyerleri bir milyona yakın işçinin işsiz kalmasına neden oldu” sözlerine yer verdi.

İŞKUR KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Son 12 ay boyunca asgari ücretli çalışanlar için bir yıllık prime esas kazançlarının aylık ortalaması kadar ödeme olacak. Asgari ücretli çalışan için 2.943 TL, vergilerin düşüldüğünde ise 1.752,40 TL en az ödeme yapılabilecek.

Maaşı 4 Bin TL olan için, hesaplanan ödeme 2.400 TL damga vergisi düşüldüğünde ise 2.381,78 TL ödeme yapılacak.

7 Bin lira maaş ile çalışanlar için ise, 4.414,50 TL damga vergisi düşüldüğünde 4.380,99 TL kısa çalışma ödemesi alabilecek.