Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Güngör, kalp hastalarının da hekimlerine danışarak oruç tutabileceğini, ancak tavsiyelere mutlaka uyulması gerektiğini belirtti.
Kamuoyunda ve basında hekimlerin genellikle oruç tutmaya yasak getiren açıklamalarının aksine, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Güngör farklı bir açıklama yaptı. İnancı gereği oruç tutanların bu ibadeti yapabildiklerinde daha mutlu olduğunu belirten Doç. Dr. Güngör, gerekli muayeneyi yaptıktan sonra isteyen ve sağlığı elveren hastalara, oruç tutabilmeleri için Ramazan ayına özel programlı ilaç kullanma reçetesi uygulanabileceğini söyledi.
Doç. Dr. Hasan Güngör, kalp hastalarının Ramazan’da dikkat etmesi gereken konularla ilgili de bilgi verdi. Kalp hastalığı kontrol altındaki kişilerin oruç tutabileceğini ifade eden Doç. Dr. Güngör, son bir yıl içinde kalp krizi geçirmemiş damar hastalarının, kronik kalp damar hastalığı kontrol altında olan ve sadece koruyucu olarak düşük doz aspirin kullanan hastaların, ilaç tedavisiyle kontrol altında olan tansiyon hastalarının ve kalp yavaşlaması nedeniyle basit kalp pili takılan kişilerin, hekimlerinin kontrolü altında oruç tutabileceklerini söyledi.
ORUÇ TUTAMAYACAK OLAN HASTALAR
Doç. Dr. Güngör özellikle kalp kapakları metal kapak ile değiştirilmiş ve felç riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanan, çoklu kapak yetmezliği, ileri derecede kalp yetersizliği ve öğle saatlerinde mutlaka ilaç kullanması gereken hastalara ise oruç tutmamalarını tavsiye etti.
“İFTARDA MİDEYE AŞIRI YÜKLENMEYİN”
Bu yıl oruç süresinin daha uzun olduğunu ve aç kalınan yaklaşık 17 saatlik sürenin ardından iftarda ani yüklenme yapılmamasını öneren Doç. Dr. Hasan Güngör, kalp hastalarının beslenme programlarına ve aldıkları besinlerin türüne dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Hastaların daha çok sebze ve salata ağırlıklı beslenmeleri yanında beyaz eti tercih etmeleri gerektiğinin altını çizen Güngör, yağlı, hızlı ve çok miktarda yemek yemenin mide ve barsak sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Aşırı ve ani yüklenmenin ardından kalbin iş yükünün arttığını ifade eden Güngör, bu durumun kalp krizine neden olabileceğini vurgulayarak, özellikle ilaç tedavisi altında olan hipertansiyon, kalp yetersizliği ve kalp damar hastalarının Ramazan ayı boyunca dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.