Balıkesir’de bir leylek, türdeşlerinin Afrika’da ısınmasının aksine, yağan karın keyfini çıkarıyor. Isınmak için köy kahvesine giren leylek, görenleri şaşkına çeviriyor.
Dışbudak köyüne yıllar önce yuva yaptığı bilinen leylek, görenleri hayrete düşürüyor. Kar yağışı ile birlikte etrafın beyaza bürünmesini fırsat bilen leylek, kar keyfi yapıyor. Sıcak havalarda Türkiye’ye göç eden leyleklerin aksine karın keyfini çıkaran leylek, köye gelenlerin ilgisini çekiyor. Köylüler, leyleğin en yakın arkadaşının köyün köpeği Boncuk olduğunu söylerken, leyleğin arada sırada dolaşmaya gittiğini, ancak birkaç gün içinde mutlaka geri geldiğini söylüyor.
Leyleği yıllardır besleyen kahve sahibi Mehmet Afacan, "Yıllar önce leyleklerin göç zamanında bulduk. O zaman yüksek gerilim hatlarına çarpmış galiba, bulduğumuzda yaralıydı. O zaman oğlum bile ufaktı. Bulduğumuzda ağzından kan geliyordu ve parmak araları kanıyordu. Biz yaralı haline dayanamadık. Kremler sürdük ve leyleği iyileştirdik. Bir şeyler verdik, yemedi. Sonradan öğrendik, et yiyormuş. Ağzını açtık, oğlum ağzına eti koydu, ben de yutmasını sağladım. Öyle öyle iyileşti, sonra da evcilleşti. Bazen uçuyor, birkaç gün dolaşıyor, tekrar geliyor" dedi.
KAR ALTINDA DOLAŞIYOR
Sıcak iklimlerde görmeye alıştığımız leyleklerin aksine kar altında dolaşan leylek, kulübesinden çıkarak köy kahvesine de giriyor. Köy sakinleri, leyleğin duyulmasının ardından köye çok sayıda ziyaretçi geldiğini söyledi. Köylüler, Dışbudak köyünün çevrede ’leylekli köy’ olarak anılmaya başladığını kaydetti. Yaz aylarında tarlalarda fare sıkıntısı yaşamadıklarını söyleyen vatandaşlar, leylekle beraber yaşamaktan mutlu olduklarını ifade etti.