Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen ve Türkiye'nin tek sokak karnavalı olan Portakal Çiçeği Karnavalı'nın koordinatörü İlhami Günsel, karnavalın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yabancı ülkelerde yapılan Türkiye tanıtımlarında kullanılacağını söyledi.
Sivil inisiyatifle 2013'de 'Nisan'da Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı' sloganıyla ilki düzenlenen karnaval, Adana'ya gönül verenler ile sponsorların desteğiyle kısa sayılabilecek bir zamanda büyük bir etkinliğe dönüştü. Yerel yönetimlerin, STK'ların, kanaat önderlerinin, medyanın, ünlülerin ve özel sektörün sahiplendiği karnavalın ilk yılında Adana'ya kent dışından 15 bin, 20014'de ise 30 bin kişi geldi.
2013 yılında 100 bin, 2014 yılında ise 140 bin kişinin karnaval etkinliklerini izlediği belirtilirken Koordinatörü İlhami Günsel, herhangi bir siyasi ve ekonomik amaç güdülmeden imece usulüyle gerçekleştirilen karnavalın çok yeni olmasına karşın büyük ilgi gördüğünü vurguladı. Türkiye'nin dört bir yanından insanların katıldığı karnavalın birlik, bütünlük ve dayanışma duygularını güçlendirdiğini vurgulayan Günsel, yarın yapılacak olan kostümlü karnaval yürüyüşüne 50 bin kişinin katılmasının beklendiğini aktardı.
'EN İYİ 50 KARNAVAL LİSTESİNE GİRECEK'
Karnavalda sadece eğlencenin amaçlanmadığını anlatan İlhami Günsel, şunları kaydetti:
"Karnaval, sosyal ve ekonomik hayatı canlandırmak için atılan bir tohumdur. Şu anda otellerde yer yok. Kendi misafirlerimiz için bile yer bulamayacak durumdayız. Adana'yı daimi olarak bir cazibe noktası haline getirip buraya her mevsim insanların dışarıdan gelmesini sağlamak istiyoruz. Buraya yurtdışından da daha çok insanın gelmesini sağlamalıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl çok ilgi gösterdi karnavala. Artık yurtdışında Türkiye'nin tanıtımlarında karnavalı da kullanacaklar. Türkiye'nin güzellikleri anlatılırken artık karnavalımız da tanıtılacak. Bu karnavalın sahibi Adana halkıdır. Karnaval bundan sonraki 10 senede çok daha ileriye taşınacak. Biraz hayal biraz da öngörü olarak söyleyeyim, karnavalın dünyada belirginliği çok yükselecek. Dünyada en iyi 50 karnaval ve festival listesi yayınlanıyor. Kuvvetle muhtemel bu listeye gireceğiz."

FOTOĞRAFLI