Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da terör örgütü IŞİD'in manevra alanı gün geçtikçe daralıyor.

Kuzey yönünden IŞİD'in son bağlantı yolunun da kesilmesiyle hızla ilerleyen Irak ordu birlikleri ve Şii milisler Haşdi Şabi güçleri, neredeyse Dicle Nehri kıyısındaki mahallelere ulaştı. Batı yönünden de çevrelenen terör örgütü, hava saldırılarıyla ağır kayıplar veriyor.

Reuters haber ajansı, imha edilmiş bir binada enkaz yığınları arasındaki IŞİD teröristlerinin fotoğraflarını servis etti.

Gün içinde IŞİD hedeflerine 13 hava saldırısı düzenlendiği bildiriliyor.

Özel nakil aracı

Kentin güneybatısında ele geçirilen sokaklarda ise terör örgütünün militanlarını taşımak için özel olarak ürettiği bir askeri nakil aracı bulundu. Etrafı tamamen metal kaplamayla örülen aracın teröristleri cephe hattına taşıdığı belirtiliyor.

Geçen hafta beşinci ayını dolduran büyük operasyonda, IŞİD adım adım elindeki en büyük kenti kaybediyor. Musul'un batı yakasını kurtarmak için 19 Şubat'ta ilerlemeye başlayan Irak ordu birlikleri, güneybatıdaki mahalleri hızlıca geri aldı ve Dicle Nehri üstündeki köprülerden üçünü de kurtardı.

Operasyonun insani yönünde ise tam bir dram var, 225 bini aşkın sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, Ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.
Altıncı ayına girdi

17 Mart'ta altıncı ayına giren operasyonda, Irak ordu birlikleri Ocak ayında Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleleri kurtardı. Şubat ayı ortasında ise batı yakası operasyonu başladı. 19 Şubat'tan bu yana hızlı bir şekilde ilerleyen Irak askerleri, batı yakasının yaklaşık yarısını geri almış durumda.

Terör örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi'nin Musul'dan kaçtığı ve yakalanmamak için sürekli hareket halinde olduğu bildiriliyor.

Batı yakasındaki hamleler

Mart ayının ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyon için bir dönüm noktası teşkil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Operasyonda Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

Musul'un merkezinde üç bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD, toprakların üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.

Kaynak:Milliyet