Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Siirt Bölge Müdürü Yavuz Uyar, Türkiye’nin tarımsal üretimiyle ülke nüfusunu beslemede yeterli olduğunu söyledi.
Dünyada aç insanların büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirten TÜİK Bölge Müdürü Uyar, Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü (IFPRI) ve Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 13,5’inin yetersiz beslendiğini söyledi. IFPRI ve FAO’nun katkılarıyla hazırlanan, “2014 Küresel Açlık Endeksi” verilerine göre, dünyadaki 805 milyon kişinin sağlıklı ve aktif bir hayat sürmek için yeteri yiyeceğinin olmadığını vurgulayan Uyar, şunları kaydetti:
“Bu yaklaşık dokuz kişiden biri demektir. Dünyada aç insanların büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta ve dünya nüfusunun yüzde 13,5’i yetersiz beslenmektedir. Alt Sahra Afrikası, açlığın en yaygın olduğu bölge olup, bu bölgede yaşayan her dört kişiden biri yetersiz beslenmektedir. Bu endeks verilerine göre Türkiye, açlık endeksi 5’in altında, yani ‘düşük’ olan ülkeler kategorisinde bulunmaktadır. Ülkemiz önemli tarım ürünlerinde kendine yeterli durumdadır. Önemli ürünlerde kendimize yeterliyiz.”
Uyar, tarla ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi en yüksek yüzde 101 ile buğdayda, sebzelerde ise yüzde 141 ile taze soğanda ve bitkisel ürünlerden arpada yeterlilik derecesinin ise yüzde 100 olduğunu dile getirdi.