ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından verilen 150 kişilik pedagojik formasyon kontenjanın az olduğunu ileri sürerek eylem yaptı. Temsili olarak YÖK'ün adalet yetmezliğinden hakkın rahmetine kavuştuğunu belirtip, cep telefonundan selasını verip, pedagojik formasyon duası yaptı. Öğrenciler tepkilerini dile getirmek için yine temsili olarak diplomalarını yakıp, basın açıklaması da yaptı.
Bugün saat 13.00 sıralarında öğrencisi oldukları ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi'nin dekalık binası önünde yaklaşık 200 öğrenci, YÖK tarafından verilen 150 kişilik pedagojik formasyon kontenjanı protesto etti. 150 kişilik kontenjanın az olduğunu belirten öğrenciler, "Vurur yüze ifadesi formasyon ver bitanesi", "Hayat fani, ölüm ani, formasyon hani", "Yatacak yerin YÖK", "Formasyon ayrıcalık değil, haktır", "Kayınpeder formasyon soruyor", "Yarınları öldürme kurumu", "YÖK'ümüz çok ağır", "Formasyon istiYÖK", "İstedim vermediler, formasyonun yok dediler", "Geçen sene bonkörce, bu sene nankörce" yazılı dövizler taşıdı.
İlahiyat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Fevzi Kurt, grup adına yaptığı açıklamada, "İlahiyat öğrencilerinin öğretmen olabilmeleri için gerekli görülen formasyon dersleri, kuruluşlarından beri İlahiyat fakültelerinde okutulmasına rağmen, 28 Şubat sürecinde siyasi ve ideolojik sebeplerle kaldırılmıştır. Geçen sene bütün öğrencilere verilen 1.80 ortalama ile bile alınabilen bu eğitim bu sene sınırlandırılmış ve ortalama 3.50 - 3.60' lara kadar yükselmiştir. Evet, pedagojik formasyon kontenjanı sınırlandırılmalıdır. Her formasyon diploması alan kendini öğretmen olarak görmekte ve bunun için eylemler yapmaktadır. YÖK, bu bakımdan haklıdır. Fakat gözardı edilen nokta şudur ki her fakülte aynı istihdam alanına sahip olmadığından kontenjanın buna göre dağıtılması gerekmektedir. Arz-talep dengesi sonucunda bizler ilahiyat fakültelerinin sözcüsü olarak kontenjanın artırılmasını istiyoruz. Bu konuda üzerine düşeni yapmayarak yapılan adaletsizliğe 'dur' demeyen ilahiyat fakültesi dekanlarının ve yönetiminin de bu pasif duruşlarını kınıyoruz. YÖK ve ilahiyat fakültesi dekanlarına söyleyeceğimiz söz şudur ki bizler hakkımız olanı söke söke alacağız. Bu uğurda, bu yolda, bizlere söz sahibi herkesin destek olmasını rica ediyoruz" diye konuştu.
YÖK İÇİN CEP TELEFONUNDAN SELA DİNLETİLDİ
Açıklamanın ardından öğrenciler, "Susma haykır, formasyon haktır" ve "Öğretmen olmamız engellenemez" sloganları atıp, tepkilerini dile getirdi. İlahiyat fakültesi öğrencilerinden Erhan Görgün, cep telefonundan sela okutup, "Ankara eşrafından Prof. Dr. Mehmet Ali Yekta Saraç'ın başkanlığındaki Yüksek Öğrenim Kurumu adalet yetmezliğinden dolayı hakkın rahmetine kavuşmuştur. Tüm dost ve yakınlarına duyurulur. Allah rahmet eylesin" anonsu yaptı.
Selanın ardından öğrencilerden Salih Yeni de ilahiyat fakültelerine YÖK'ün daha fazla pedagojik formasyon kontenjanı vermesi için 'formasyon duası' ettirip, Fatiha suresini okuttu.
Öğrenciler daha sonra temsili diplomalarını üzerinde YÖK yazılı çöp teknesinde yaktıktan sonra sessizce dağıldı.

FOTOĞRAFLI