Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Kliniği tarafından Transözofageal Ekokardiyografi (TEE) işlemi ilk kez uygulanmaya konuldu.

Hastanenin Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Koca, ilk kez uygulamaya konulan TEE işlemi hakkında bilgi verdi.

TEE’nin yarı girişimsel bir inceleme olduğunu belirten Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Koca, " TEE işlemi göğüs duvarından bakılan ekokardiyografi ile saptanan kalp içindeki pıhtı, kitle veya endokardit adı verilen kapakların enfeksiyona bağlı hastalıkların araştırılması, yapay kapakların fonksiyonlarının detaylı incelenmesi , ana atardamar-aort genişlemeleri ve yırtılmalarından şüphe edildiği durumlarda, kalp odacıkları arasındaki zarların üzerindeki deliklerinin incelenmesinde kullanılıyor. Aynı zamanda kalp kapak yetersizliklerinin ciddiyetinin belirlenmesi, kalp kapak tamiri veya kalp deliklerinin kapatılması ameliyatları sırasında ve sonrasında işlem başarısının değerlendirilmesinde başarılı bir yöntemdir. Bu işlemi akciğer hastalığı, şişmanlık veya göğüs yapısı gibi nedenlerle yeterli kalitede yüzeysel ekokardiyografik görüntü alınamayan hastalarımıza yönelikte yapmaktayız" dedi.

TEE işleminin nasıl yapıldığı hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Koca, “TEE işlemi 6-8 saatlik açlık sonrası başlamaktayız. Yemek borusu yolu ile boğaz uyuşturularak prob (görüntüleme cihazı) hastaya yutturulur. Bulantı refleksini bastırıp hastanın işleme uyumunu sağlamak amacıyla ağız ve yumuşak damak bölgesi lokal olarak anestezik bir sprey yardımıyla uyuşturulur. Mide girişi hizasına kadar istenen seviyeye inilebilir ve kalbe daha yakından bakılarak normal ekokardiyografi işlemine göre daha net görüntüler elde etmekteyiz. İşlem ortalama 15-20 dakika sürmektedir. Ancak hazırlık zamanı ile bu süre 30-60 dakikayı bulmaktadır. İşlem sonunda hasta uyandırılarak kısa süreli gözlem altında tutulur” ifadelerini kullandı.