İstanbul, 14 Eylül () - Karşılıksız çeklerin toplam tutarı, yılın ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya artarak 17 milyar lirayı geçerken, karşılıksız işlem yapılan çek sayısı da yarım milyona dayandı.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, Ocak – Ağustos 2015 dönemini kapsayan 8 aylık sürede, karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.0 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise yüzde 49.0'u buldu.

Bankalara 2015’in ilk 8 ayında ibraz edilen çeklerin sayısı 15 milyon adede ulaşırken, bu çeklerin parasal tutarı da 429 milyar liraya çıktı. Bu dönemde ibraz edilen çek sayısı geçen yıla göre yüzde 16.0 ve çek adedi de yüzde 4.0 arttı.

Bu dönemde karşılıksız işlemi yapılan çek tutarında ise büyük patlama yaşandı. Buna göre, Ocak – Ağustos döneminde parasal tutarı 17.6 milyar lirayı bulan toplam 490 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 2.5 milyar lira tutarındaki 94 bin adet çek daha sonra ödendi.
 
Temmuz ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak yüzde 3.4 ve tutar olarak yüzde 3.7 oldu. Ocak – Ağustos 2015’i kapsayan 8 aylık dönemde ise karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında yüzde 3.3 ve tutar bazında yüzde 4.1 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu oran, adet olarak yüzde 2.8 ve tutar olarak yüzde 3.2 düzeyindeydi.
 
Ağustos ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine ilk sırada yer alırken, İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli izledi.

Ağustos ayında, tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 11.1ile Bitlis oldu. Bitlis’i sırasıyla, yüzde 11.1 ile Bingöl, yüzde 10.6 ile Van, yüzde 9.3 ile Hakkari ve yüzde 8.4 ile Mardin izledi. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Çankırı, Sinop ve Karabük olarak sıralandı.