Trabzon Özel İmperial Hastanesi üroloji uzmanı Başhekim Op. Dr. Ömer Fatih Çelik, prostat kanseri olanların intihara daha meyilli olduğunu belirterek, “Prostat kanseri tanısı konulduktan sonra intihar riski artar” dedi.
Prostat kanseri teşhisi konulduktan sonra ilk 1 yıl içerisinde intihar riski ve kazara olan ölümlerin arttığı tespit edildiğini belirten Dr.Çelik, “Son yapılan araştırmalara göre prostat kanseri teşhisi konulduktan sonra ilk 1 yıl içerisinde intihar riski ve kazara olan ölümlerin arttığı tespit edilmiştir. Diğer kanserlerde ise bu kadar artış görülmemektedir. Kanser hastalarında intihar biraz ihmal edilebilen ve pek düşünülmeyen bir durum olmakla beraber karakteristik olarak genelde intihar riski yüksek olmamasının yanında ilk 1 yıl içerisinde risk en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Bu bulgular epidemiyolojik ve geriye dönük analizler yapılarak tespit edilmiştir ve sonuçlar 30. Avrupa Üroloji Kongresi’nde yayımlanmış ve sunulmuştur. Araştırma prostat kanseri teşhisinden sonra ve takip esnasında hastaların memnuniyetsizliği üzerine durularak yapılmıştır. Bu araştırma yaklaşın 1.5 milyon prostat kanserli ve diğer kanserleri olan hastalar üzerinde yapılmıştır. Çalışma sonucunda diğer kanserlere nazaran prostat kanserinde intihar riski ilk 3 ay içerisinde daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında bu 3 ay içerisinde kazara olan ölümlerinde bu zaman zarfında arttığı tespit edilmiştir” dedi.
BEYAZLARDA İNTİHAR RİSKİ SİYAH ERKEKLERE NAZARAN DAHA FAZLA
Erkeklerde intihar riski, beyazlarda siyah erkeklere nazaran daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Çelik, “Yayılmamış prostat kanserli erkeklerde intihar riski beyazlarda siyah erkeklere nazaran fazla olmakla beraber sağlık güvencesi olmayan erkeklerde bu durumun daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Amerika’da prostat kanserinin tedavisinde ırksal farklılıklar gözlemlense de siyah ırkta intihar riskinin düşük olması ilginç bulunmuştur. Bunun yanında evli olmayanların daha az risk taşıdığı tespit edilmiştir. Aynı durum kazara olan ölümler içinde benzerdir. Buradan anlaşılan o ki teşhis konulduktan 1 yıl içerisinde beyaz, bekar ve sağlık güvencesi olmayan hastaların daha iyi takip edilmeleri gerektiği ve takip esnasında intihar riski açısından altta yatan sebeplerin iyi değerlendirilmesidir. Eğer bir hasta tedaviyi red ediyorsa buna dikkat edilmeli ve mutlaka duygu durum ile ilgili olarak destek almak gerekir" diye konuştu.