Samsun Engelliler Federasyonu(SAMEF) Başkanı Mehmet Akbulut, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın açmış olduğu 75 kişilik iş kadrosuna 320 saat eğitim ve sertifika verdikleri ön lisans mezunu işaret dili tercümanlarının başvurularının kabul edilmediğini söyledi.

SAMEF Başkanı Mehmet Akbulut yaptığı açıklamada, 4 sene öncesine kadar işitme engellilere yönelik Türkiye'de işaret dili ile ilgili müfredat olmadığını hatırlattı. 2010 yılından bu yana işaret dilinin yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını anlatan SAMEF Başkanı Mehmet Akbulut, "İletişimde en büyük sorun yaşayan işitme engellilerdir. İşaret dilini kullanıyorlar. Doğaçlama yoluyla öğreniyorlar ve anadili oluyor. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Dil Kurumu ve İşitme Engelliler Federasyonu'nun işbiriliği ile ortak işaret dili sözlüğü hazırlanmış ve 2012 yılı Aralık ayında yayımlanmıştır." dedi.

Geçtiğimiz yıllarda yayımlanan işaret dili sözlüğü ile ilgili olarak işaret dili tercümanlığı sınavı yapıldığını hatırlatan SAMEF Başkanı Mehmet Akbulut, "Sınavda işaret dili sözlüğüne uyulmamıştır. 87 arkadaşımıza belge verildi. Biz sınavın şaibesi konusunda ilgili yerlere yazı yazdık ancak tatmin edici yanıt alamadık. 2014 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işaret dilini bilen ve sertifikasını olan 75 kişiyi taşrada merkezde istihdam edeceğini duyurdu. 28 Nisan ve 9 Mayıs 2014 tarihleri arasında başvuruların yapılacağı iş ilanına,
320 saat işaret dili alanında eğitim verdiğimiz ön lisans mezunlarının yaptığı başvurular kabul edilmedi. Başvuru kriterlerinde orta öğretim mezunu şartı var. Bunu kabullenemiyor, hazmedemiyoruz." açıklamasında bulundu.