BİTLİS (İHA) – Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Medeni Avcil, aşırı sıcaklar nedeniyle balın kovanların ağzından eriyerek döküldüğünü belirterek, “Aşırı sıcaklar, bin 500 ile 2 bin ton olan bal üretimimizi bin tona kadar düşürdü" dedi.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle Bitlis’teki arıcılar zor bir dönem geçirdi. Arıların bal yapabilecek malzeme bulmakta güçlük çektiğini belirten Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Medeni Avcil, bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı erken kuruyan bitki örtüsü nedeniyle bal üretiminin epeyce düştüğünü kaydetti. Hasadı modern kovanlara göre daha geç olan karakovanda da aynı düşüşü beklediklerini ifade eden Avcil, "2017 yılı hasat dönemi 15 Ağustos itibari ile başladı. Bu gördüğümüz kovanlar ise karakovan diye tabir edilen eski kovanlardır. Bunlarında kuluçka faaliyeti sona erdikten sonra hasat dönemi ekim ayının sonunda başlayacaktır. Bu yıl ilimizin birçok yerinde hava sıcaklığı nedeniyle geçmiş yıllara oranla ürün kaybının olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda havaların serin geçmesi, arı kolonilerinin istenilen bir popülasyona ulaşmaması ve arkasından aşırı sıcakların bastırmasıyla beraber modern kovanlarda ciddi bir azalış olduğunu görüyoruz” dedi.

“Bal rekoltemizde ciddi bir düşüş meydana geldi”

Kalite bakımından Bitlis balının birçok emsalinden daha üstün özelliklere sahip olduğunu söyleyen Avcil, “Bu yıl Bitlis’te üretilen bal, kalite bakımından iyi olmasına rağmen miktar bakımından oldukça düşük seviyelerde kaldı. Umarız önümüzdeki yıllarda arıcılar bu zararlarını telafi etmiş olurlar. Bu sonucun ortaya çıkmasında aşırı sıcakların rolü büyük oldu. Bu yıl hava sıcaklığının 40’lı dereceleri görmesi florayı ve bitki örtüsünü olumsuz yönde etkiledi. Bu bakımdan bal rekoltemizde ciddi bir düşüş meydana geldi. Karakovanda henüz hasat edilmediği için ve onlarda da diğer modern kovanlarımızda olduğu gibi bir düşüş bekliyoruz" diye konuştu.

“Kovanların ağzından balın eriyerek dışarıya döküldüğüne şahit olduk”

Arıcılık mesleğinin tamamen doğa olaylarına bağlı olduğunu ifade eden Medeni Avcil, "Bitlis’te yaklaşık 150 bin civarında koloni varlığımız var. Bunlarda yaklaşık 30 bin tanesi eski usul kovanlardır. Yani sepetten ve hayvan gübresinden yapılmış olan karakovan diye tabir edilen sadece bu yöreye mahsus kovanlarımızdır. Geçtiğimiz yıllarla kıyasladığımızda bu yıl yüzde 40 ürün kaybının olduğunu söyleyebiliriz. İlimizde mevcut sabit arıcılarla beraber toplamda bin 500 ile 2 bin ton bal üretimi gerçekleşmektedir. Bu yıl bin ton civarında bal hasadı yapılacağını umuyoruz. Arıcılık tamamen doğal olaylara bağlı olarak yapılan bir faaliyettir. Dolayısıyla arıcıların hava sıcaklığı veya rüzgar hareketlerine yapacak karşı bir şeyleri yoktur. Bu yıl birçok alanda ve yerde kovanların içinde peteklerin sıcaklık nedeniyle koptuğunu ve kovanların ağzından balın eriyerek dışarıya döküldüğüne şahit olduk" şeklinde konuştu.