Hatay’da sağanak yağış ile birlikte gelen fırtına, çok sayıda ev ve işyerinin zarar görmesine neden oldu. Samandağ’da etkili olan fırtına, dükkanların kepenklerini, evlerin çatılarını uçurdu, çöp konteynerlerini devirerek, Samandağ sahilini adeta savaş alanına döndürdü.
Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı tatil beldesi olan Çevlik’te etkili olan şiddetli rüzgar saatte 78 kilometre eserken, önüne geleni sürükledi. Dalga boylarının 2 metreyi bulduğu Akdeniz’de ise sahile vuran dalgalar Çevlik sakinlerine korkulu anlar yaşattı.
Bir yandan dağdan gelen sel suları ile bir yandan da sağanak yağışla birlikte gelen fırtına ile boğuşan Çevlik sakinlerinin hayatları olumsuz yönde etkilenirken, herhangi bir can kaybının yaşanmaması teselli olarak kabul edildi.
TARIM ALANLARINI SEL SULARI KAPLADI
Reyhanlı’da tarım alanlarını sel suları kapladı. Yüzlerce dekarlık tarım arazisinin sular altında kaldığı Amik Ovası’nda çiftçilerin zararı büyük. Hatay Valiliği’nin kurduğu kriz masasına yüzlerce su baskını ihbarı gelirken, sadece merkez ilçe Antakya’ya son 24 saatte metrekareye 110 kilogram yağmur düştü.
Hatay’ın en önemli mesire yerlerinden biri olan Harbiye Şelaleleri de sele teslim oldu. Şelalesi ve yazın yakıcı sıcağında bile serinliği ile ünlü olan ve özellikle yazın yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Defne ilçesindeki Harbiye Şelaleleri sel sularının kurbanı oldu.
Antik Yunan Mitolojisi’nde anlatılan büyük aşk destanı Apollon ve Daphne Destanı’nın yaşandığı yer olan ve bu yüzden her turizm mevsiminde yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği şelalelerin zarar görmesi halk arasında da büyük üzüntüye neden oldu.
Harbiye’nin bir yıl içerisinde ikinci defa sel felaketi ile karşı karşıya kaldığını belirten turizm işletmecilerinden Özkan İşbilir, dağdan gelen sel sularının her şeyi önüne katarak götürdüğünü söyledi.
İki ay önce yaşanan sel felaketinden sonra turizm beldelerinin bir kez daha sel felaketi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden İşbilir, “Üç gündür devam eden sağanak yağışla birlikte yukarıdaki dere taştı. Sel suları birden bastırdı. Sel suları ile birlikte taşlar, yollar gitti. Buna bir önlem alınması lazım. Burada bir sistem uygulanmalı. Burada bir köprü var. En ufak bir taşla bile tıkanıyor. Köprü tıkanınca da sel suları onun üstünden geliyor. Daha önceki sel felaketi daha çok zarar verdi. Geçen selde bizim aracımız gitti. Aşağıdaki gazinolar da selde gitti. Çok büyük maddi zararımız var. Tek istediğimiz şey yetkililerin gelip bizimle ilgilenmesi başka bir şey istemiyoruz” dedi.