SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ -  Samsun Büyükşehir Belediyesince 7 yıl önce kurulan Samsun Atlı Spor Tesisleri'nde uzmanlar eşliğinde verilen binicilik ve atla terapi eğitimiyle günlük hayatın yorgunluğu ve stresinden bunalanların rahatlaması sağlanıyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, at sevgisi ve tutkusunun, Türk insanların genetik kodlarında saklı olduğunu belirtti.

İnsanlara bu tutkuyu yaşatabilmek, günün stresinden bir nebze olsun kurtarabilmek ve daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için atlı sporların büyük önem taşıdığını dile getiren Yılmaz, "Büyükşehir Belediyesi olarak 7 yıl önce Atakum ilçesinin Büyükoyumca Mahallesi'nde atlı spor tesisi kurduk. İş hayatındaki stresimi ve yorgunluğumu ata binerek atıyorum. Atlar en güzel terapi aracı. Ben de atlarla terapi yapıyorum'' dedi.

Yılmaz, insanların, şehrin gürültüsü ve stresinden uzak kalmalarını ve hoşça vakit geçirebilmelerini çok önemsediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tarihten beri insanların hizmetinde olan atlarla insanlarımızı buluşturmak istedik. Atlı spor tesislerine gelen yaşlı, genç ve çocuklar atlarla eğleniyor. Binicilik eğitimi alıyor. Aynı zamanda da terapi almış oluyorlar.  Çünkü atlar insanların davranışlarını hissedebiliyor, anlayabiliyor. İnsanlar da burada huzur buluyor. Sağlıkları bozulan ve stresli insanlar genellikle burayı tercih ediyor. Biz atlarla sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyoruz. Gergin ve sinirli insanlar at binerek ve atları severek rahatlıyor."

Samsun Atlı Spor Tesisleri'ndeki açık, kapalı ve ısınma manejlerinde İngiliz, Arap, İran, Amerikan, Avusturya ve Hollanda cinsi 24 atla eğitim verildiğini anlatan Yılmaz, "Dünya standartlarında ve uzman kişiler tarafından binicilik ve terapi eğitimi veriliyor. 11 yaşın üzerinde ve boyu 1,50 metreden uzun herkes binicilik eğitimi alabiliyor" diye konuştu.

Yılmaz, küçüklerin ise görevliler tarafından küçük atlara bindirilerek atları sevmeleri ve onlara iletişim kurmalarının sağlandığını kaydederek, "İnsanlar gelip hem hayvan sevgisini yaşıyor hem de spor yapmanın keyfine varıyor.  Burada tüm atlı sporlar yapılabiliyor. Engelli insanlarımız, burada engelerini aşıyor" ifadesini kullandı.

 Yılmaz, ata binmek için çevre illerden de çok sayıda kişinin atlı spor tesislerine geldiğini sözlerine ekledi.

- "Çocuğumun davranışları değişti"

Kızı Ece'yi son 6 aydır hafta sonları at binmeye getiren Fatma Huzur, "Kızımda özgüven sorunu, çekingenlik vardı. Burada hocalar sayesinde atları sevmeyi, onlarla iletişim kurmayı öğrendi. Şimdi ata biniyor. Kendine özgüveni geldi. Artık her şeyi yapabileceğine inanıyor. Çocuğumun davranışları değişti" diye konuştu.

Atları çok sevdiğini belirten 9 yaşındaki Ece Huzur da özellikle okul döneminde hafta sonlarını iple çektiğini, atlarla çok iyi arkadaş olduğunu söyledi.

Yalçın Bahadır ise sürekli masa başında çalıştığından dolayı vücudunda kemik eğrilikleri oluştuğunu ifade ederek, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine 8 aydır tesislere gelerek at bindiğini, hem fiziksel olarak geliştiğini hem de stresini attığını kaydetti.