IĞDIR (İHA) – Iğdır İl Müftülüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası nedeni yapmayı planladığı etkinlikler coşkuyla başladı.
Özel bir düğün salonunda gerçekleştirilen etkinlikte müftülük çalışanları tarafından katılımcılar gülle karşılandı. Program kapsamında yapılan ‘Hz. Muhammed’ konulu bir konferansa Iğdır Valisi Davut Haner, Iğdır Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Mustafa Yılmaz, Iğdır İl Müftüsü Cüneyt Kulaz, Iğdır İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal ve kurum müdürlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra başlayan programda konuşan Vali Davut Haner, Peygamber Efendimizin alemlere rahmet olarak gönderildiğini, bize düşeninde O’nun bize öğütlediği güzel ahlaktan nasibimizi almak olduğunu söyledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise, Hz. Muhammed’in farklı din mensuplarının birlikte, huzur içinde yaşamasını sağladığını, diğer dini gruplara kendi ümmetine olduğu gibi müsamaha gösterdiğini söyledi. Yılmaz, Hz. Muhammed’in birlikte yaşama örneklerini en iyi şekilde ortaya koyduğunu dile getirdi. Hz. Peygamber, Medine’ye geldiği dönemde farklı dinlere mensup insanların burada yaşadığını belirten Yılmaz, "Bu topraklarda farklı din mensuplarıyla yaşanacağı için Medine Vesikası hazırlanıyor. Bugünün modern dünyasında öne çıkarılan temel değerler buraya konuluyor. Medine Vesikası’nda öyle maddeler var ki bugünün devletlerinin ve hatta Birleşmiş Milletlerin henüz algılayabildiği konular vardır" dedi.
Medine Vesikası’nda mal ve can güvenliği konusunun da bulunduğuna işaret eden Yılmaz, tüm dini grupların can ve mal güvenliğinin teminat kapsamına alındığını vurguladı. Yılmaz, "Savaş hali dışında kimsenin canına kastedilmemesi gerektiği vurgulanmıştır. Din ve ibadet özgürlüğü sağlanmıştır. Yahudiler, Hıristiyan ve Müslümanlar, kendi dinlerine göre ibadet etme özgürlüğüne sahip olmuştur. Yahudiler ve Müslümanlar, kendi kitaplarına göre yargılanmıştır. Bu, çok önemli bir konudur. Hz. Muhammed, Medine Vesikası ile yaşamanın örneklerini göstermiştir. Herkese rahmet ve merhametle muamele etmiştir. Birlikte yaşamanın temel öğesi; merhamettir, sevgidir ve samimiyettir. Hz. Muhammed de bunu öğretmiş ve farklı din mensuplarına karşı, kendi ümmetine gösterdiği müsamahayı göstermiştir. Peygamberimiz, yanına gelen ve ibadet yapmak için yer isteyen Hıristiyanlara kendi mescidini gösteriyor. Bir Peygamber ki kendi mabedinde başka dinin ayin yapmalarına izin veriyor. Bundan daha büyük birlikte yaşama örneği ve hoşgörü olabilir mi?" şeklinde konuştu.
Program; Kutlu Doğum Haftası kapsamında yapılan şiir, kompozisyon ve resim dallarında derece giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.