Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe  girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) 3 bin 725 personel ihraç  edilirken, bunların arasında 2 orgeneral, 9 korgeneral, 26 tümgeneral, 4  tümamiral,  91 tuğgeneral, 28 tuğamiral, 2 bin 195 subay ile 774 astsubay da yer  aldı. Kimlikleri belirlenen firari durumdaki 9'u general ve amiral 137 askerin  yakalanmasına yönelik çalışmalar ise sürüyor. Olağanüstü hal kapsamında  yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle milli güvenliğe tehdit oluşturduğu  tespit edilen FETÖ'ye aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan 3 bin 725 personelin  TSK ile bağı kesildi. Buna göre, 27 Temmuz'daki 668 sayılı kanun hükmünde kararnamede Kara  Kuvvetleri Komutanlığında 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri  Komutanlığında 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığında  30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere bin 684 asker, TSK'dan çıkarıldı.  Bunların arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, 2. Ordu Komutanı  Adem Huduti de yer alıyor.

EN YAKINDAKİ İSİMLER İHRAÇ 

669 sayılı kanun hükmünde kararnameyle de Türk Silahlı Kuvvetlerinde  milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü'ne  aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunan bin 389 askeri personel TSK'dan ihraç  edildi. Bunların arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başyaveri Albay Ali Yazıcı,  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan ile  başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, eski özel kalem müdürü AlbayRamazan Gözel ile  Milli Savunma Bakanı Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök de bulundu.

2 ORGENERAL 9 KORGENERAL

 Diğer kanun hükmünde kararnamelerle TSK'daki ihraç edilenlerin sayısı  3 bin 725'e ulaştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 orgeneral, 8 korgeneral, 13  tümgeneral, 65 tuğgeneral, 883 subay ve 351 astsubay çıkarıldı. Hava Kuvvetleri  Komutanlığında da ihraç edilenlerin arasında 1 orgeneral, 1 korgeneral, 12  tümgeneral, 18 tuğgeneral, 337 subay ve 122 astsubay bulunuyor. Deniz Kuvvetleri  Komutanlığında ise ihraç edilenler 4 tümamiral, 28 tuğamiral, 65 subay, 75  astsubay, 5 uzman çavuştan oluştu. Sahil Güvenlik Komutanlığındaki ihraçların yanı sıra Jandarma Genel  Komutanlığından 1 tümgeneral, 8 tuğgeneral, 910 subay, 226 astsubay ve 51 uzman  çavuşun silahlı kuvvetlerle bağı kesildi.Buna göre, kara, deniz, hava ve jandarma genel komutanlığında 2  orgeneral, 9 korgeneral, 26 tümgeneral, 4 tümamiral, 91 tuğgeneral, 28 tuğamiral,  2 bin 195 subay, 774 astsubay ile 56 uzman çavuş Türk Silahlı Kuvvetlerinden  ihraç edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığındaki ihraçlar da eklenince toplam sayı 3  bin 725 oldu.

FİRARI ASKERLER 

 FETÖ'ye yönelik yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar sebebiyle  firar eden şüphelilerin arasında askerler de yer aldı. Firar eden asker sayısı 137 olurken bunların 9'unu general ve  amiraller oluşturdu. Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen firari general ve  amirallerin isimleri şöyle: "Tümamiral Zeki Uğurlu, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Ali  Kalyoncu, Tuğamiral Ayhan Bay, Tuğamiral Nazmi Ekici, Tuğamiral İrfan Arabacı,  Tuğamiral Ali Suat Aktürk, Tuğamiral Hayrettin İmren ve Tuğgeneral Mehmet Zeki  Kıralp."

BOTLA KAÇTILAR 

Firar eden amirallerin arasındaki eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı  Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay ve  eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici darbe girişimi sırasında  Donanma Komutanı Veysel Kösele'yi Yavuz Fırkateyni'nde alıkoyan askerleri komuta  etmişti. Söz konusu isimler darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Sahil  Güvenlik Komutanlığı'na ait botla kaçmış, İzmit'te iskeleye çıktıktan sonra ise  kendilerini bekleyen araçla firar etmişti.Firar eden amirallerin arasında bulunan Tuğamiral İrfan Arabacı'nın da  yetki alanında olmamasına rağmen darbe girişiminin olduğu gece karargahtaki  harekat merkezine inip, gemilerin denize açılmaları emir mesajını, ilgili yerlere  gönderilmesi talimatını verdiği belirtildi.

TANKLARI ŞEHRE GÖNDERME EMRİ VERDİ 

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında hazırlanan atama listesi kapsamında  28. Mekanize Tugay Komutanlığına atandığı belirtilen Tuğgeneral Ali Kalyoncu  darbe girişiminin olduğu gece tugaya geldi. Kalyoncu'nun tank ve zırhlı araçları  Ankara merkeze gönderme emrini verdiği belirtildi. Darbe girişiminin başarısız  olmasının ardından Kalyoncu firar eden subayların arasında yer aldı. İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı  bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda  "FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapılanması"na yönelik  soruşturma başlatmıştı. Haklarında yakalama kararı çıkarılan Tümamiral Mustafa  Zeki Uğurlu ve Tuğamiral Ali Suat Aktürk'ün ifadeleri alınamamıştı.

ABD'DEN SIĞINMA TALEP ETTİ 

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinden  ihracına karar verilenlerin arasında yer alan eski Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu,  ABD'den sığınma talep etti. ABD'nin Virginia eyaletindeki NATO karargahında görevli Uğurlu, darbe  girişiminin ardından Türkiye'ye dönmeyerek Amerikan makamlarından sığınma istedi.  Norfolk'taki NATO üssünde görev yapan firari Uğurlu'nun 22 Temmuz'da görev  yerinden ayrıldığı, bir daha kendisinden haberalınamadığı öğrenildi.  Darbe girişimi sırasında İstanbul'da tankları harekete geçiren eski  66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit ile GATA  Haydarpaşa eğitimHastanesi Dahiliye Bölüm Başkanı Tuğgeneral Mehmet Zeki Kıralp  da firari askerler arasında bulunuyor.