Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ahmet Övüç, "Bilindiği üzere ülkemizde yasal metroloji kapsamındaki ölçüler ve ayar hizmetleri 3516 sayılı “Ölçüler ve Ayar Kanunu” hükümleri çerçevesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılmaktadır" dedi.
Övüç, "Söz konusu kanunun amacı: milli ekonomi ve ticaretin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin doğru ayarlı ve uluslar arası birimler sistemine uygun olarak imali ve kullanımını sağlamaktır" diyerek esnaflara şu uyarılarda bulundu:
"Bu çerçevede gerek 3516 sayılı Kanun gerekse 4703 sayılı “Ürünlere İlişkin Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunun” hükümleri çerçevesinde, ölçü ve ölçü aletlerinin tip onayları ile ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak piyasaya arzı ve kullanımının sağlanması Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görev alanına girmektedir.
Ölçü ve ölçü aletlerinin muayenelerinin yaptırılmadan kullanılması yasaktır. Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullananlara 2014 yılında 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15/c maddesine göre 1.521,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Esnaf ve Sanatkârlarımızın Cezai Müeyyideye maruz kalmamaları için doğru ayarlı, uluslar arası birimler sistemine uygun, tip onay belgeli ve periyodik muayenesi yapılmış tartı aleti kullanmaları kendi menfaatlerine olacaktır. Tüm esnaf sanatkarlarımızı mağdur duruma düşmemeleri konusunda uyarıyor, saygılar sunuyorum."