Ramazan EĞRİ/İSTANBUL, () KANLICA Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları kontroller ve suç duyurusu üzerine Ümraniye Topağacı Mahallesi 74 nolu bölgede bulunan yerleşim yerinin etrafının duvarla çevrilmesiyle ilgili dava açıldı. Kazım Karabekir Cemevi olarak faaliyette bulunan yerin yönetim kurulu başkanı Ebamüslüm Karataş'ın "orman alanlarının işgali", "ormandan faydalanma ve orman içinde yerleşilmesi" yle suçlandığı davada mahkeme keşif için duvarın bulunduğu yere geldi ve inceleme yaptı. Kameralar keşif işlemlerini izleyemedi ancak bina çevresindeki hareketliği görüntüledi.
Mahkeme 92 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde, 70 santimetre genişliğindeki toplam 66.24 metrekarelik alandaki taş duvarlarda inceleme yaptı.
Keşfin tamamlanmasının ardından İstanbul Anadolu Adalet Sarayı 63. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığını söyleyen Kazım Karabekir Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Ebamüslüm Karataş habercilere, şunları söyledi:

 “Yaklaşık 3 dönemdir bu cemevinin yönetimindeyim. 2 yıldır da yönetim kurulu başkanlığı yapıyorum. Bizim cemevi 1987 yılında mahalle sakinleri tarafından cemevi yeri olarak ayrılmış nasıl gecekonduların, camilerin, okulların mahalle sakinleri tarafından ayrıldıysa burası da halk tarafından cemevi yeri olarak ayrılmış. Etrafına tel örgü çekilmiş ama o günlerde maddi imkansızlıklardan dolayı bir yere getirilememiş. 2008 yılında kurulan dernek 2009 yılında bu cemevi faaliyete geçti. Fakat buradaki düşüncemiz cemevinin orman arazisine yapıldığı veya kamu arazisine yapıldığı konu edilirken, zaten burada hiçbir yerin şahıs arazisi yok. Hepsi zaten kamu arazisi, orman arazisidir. 2011 yılında 2 B olarak 4 bin 65 metrekare yerin bize tahsis ettiler. Geri kalan yerin orman olduğunu ifade ettiler. Henüz tapusu gelmedi. Ama giriş parasını yatırdık. İlk harcını yatırdık. Fakat şunu söylemek istiyorum. Bizim buradaki sadece cemeviyle ilgili değil burada camiler de, okullar da hepsi orman arazisinde yani sadece buraya dava açmakla olursa o zaman ben de diyorum ki, bizim bütün inançlara saygı duyuyoruz, herkes de bizim inancımıza saygı duysun. Nasıl bir caminin bir yerde ihtiyacı varsa oraya cami yapılacaktır. Burada en az şu mahallede 3 bin 500 hane Alevi yurttaş yaşarken, bizim burası sadece Alevi derneği değildir. Burası inanan herkesindir. Buraya gelen herkesin yeridir."

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de şöyle konuştu:

 “1987 yılından beri Kazım Karabekir Cemevi burada Alevi yurttaşlarımız, canlarımız, ibadetlerini yapmakta son yıllarda burası daha güzel olsun diye zaten buradaki halkın kullanımına açık. Burada herkes rahatlıkla gelip giriş yapabiliyor. Biraz daha güvenli olsun diye. Sonuçta burası bir ibadethane sonuçta. Etrafı duvarlarla çevrildi. Kapıları sizin de gördüğünüz gibi herkese açık. Ama ne yazık ki sadece siyasi sebeplerle ben öyle görüyorum. Burası alınmak isteniyor. Buna benzer bir sürü nokta var. Ama ne yazık ki buraya böyle bir uygulama yapılıyor. Diğerlerine dava açıldığını zannetmiyorum. Yüzlerce örnek var buna benzer. Yani sadece cemevi olarak değil, cami olarak da başka yapı olarak da örnekler var"