Primlerin rekabetçi ortamda belirlenmesi ve trafik geçmişi temiz olan kişilerin daha uygun fiyatlarla poliçe düzenleyebilmesi için sigorta şirketlerine, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tarifeyi serbest olarak belirleme hakkı verildi. Ancak düşüş olması beklenen zorunlu trafik sigortası primlerinde, özellikle 2015'in ilk aylarından bu yana kademeli olarak ciddi oranda artışlar oldu. Vatandaşların tepkisini çeken ve mağduriyete yol açan bu artış 2. el otomobil piyasasını da olumsuz etkiledi.

Adana Oto Galericiler Sitesi Başkanı İbrahim Öcal, sigorta ve kasko ücretlerdeki artışın ikinci el araç piyasasını olumsuz etkilediğini söyledi. Fiyat artışı nedeniyle sigorta şirketlerine tepki olduğuna dikkat çeken Öcal, "Çünkü trafik sigortası minimum 500 ve 1000 TL arasında tutuyor. Ticari gruplarda bu fiyatlar 2 bin TL'ye kadar ulaşılabiliyor. Kasko bedelleri şuan ki pozisyona göre trafik sigorta fiyatlarının altında kalmış durumda. Yani kaskolar trafik sigortaları göre daha ucuz çıkmaya başladı. Mevzuat, kişinin sürücü olup olmaması ve kaza durumu her türlü aracın fiyatını etkilemektedir. Tabi bu durum 2. el sektörüne de darbe vurmaktadır" diye konuştu.

Başkan Öcal, sıfır otomobillerdeki kampanyaların da durgunlukta payı olduğunu kaydederek, "Hükümetin kurulmasıyla biraz ticaret hayatına güven gelmiş oldu. Ancak daha bir hareketlenme yaşanmadı. Hızlı bir şekilde taşların yerine oturmasını bekleyerek sektörümüzün daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz. Bu konuda da trafik sigortalarının daha fazla artmaması için hükümetimizden gerekli hamlelerin yapılmasını rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Öcal, gerekli önlemler alınmazsa 2016 yılında da trafik sigorta primlerinde artış olacağını düşündüklerini söyledi.