GAZİANTEP, () - TÜRKİYE’de yaşamı tehdit altında olan 11 kaplumbağa türü için Gaziantep'te 'Fırat Kaplumbağa Tür Eylem Planı Çalıştayı' yapıldı.
Gaziantep’te bir otelde Orman Su işleri Bakanlığı Gaziantep Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalıştaya; Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayati Yıldırım ve üyeler katıldı.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Fırat Nehri kıyısında tespit edilen 11 kaplumbağa türünün yaşadığını ve bu canlıların barajlar sebebiyle tehdit altında olduğunu söyledi. Canlıların gelecek nesillere aktarılması için acil eylem planı hazırlanması gerektiğini vurgulayan Dinçer Ayaz, "Ülkemizde 11 tür kaplumbağa yaşıyor. Deniz, tatlı su ve kara kaplumbağası. Türün popülasyonları tehdit altında. Barajlar nedeniyle su tutulması yaşanıyor. Hayvanların yumurta bırakma alanları, güneşlenme alanları, habitatları parçalanmış durumda. Dolayısıyla yaşam alanları daralıyor. Türün popülasyonları sürdürülebilirliği ve bu türleri gelecek nesillerle aktarabilmemiz içinde bir tür eylem planın hazırlanması gerekiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI