Bilimsel, kültürel ve sosyal alanda yaptığı etkinlikler ile adından sıkça söz ettiren Ardahan Üniversitesi (ARÜ), alanında önemli çalışmalar yapan bilim insanlarını ağırlamaya devam ediyor. ARÜ ve Genç Gelecek Kulübü’nün işbirliği ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hayrettin Usul ile Doç. Dr. Akif Tabak’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Türk Ticaret Kanunu’nda Muhasebe Denetimi” isimli bir konferans düzenlendi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, İİBF Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İhsan Kurtbaş, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansta Doç. Dr. Akif Tabak “Liderlik” hakkında bir konuşma yaptı. Küreselleşmenin tarihi sürecinden bahseden Doç. Dr. Tabak, tarım toplumundan günümüzün bilgi toplumuna ulaşıldığını ve insanoğlunun beklentilerinin sürekli değiştiğini söyledi. Toplumların en önemli beklentilerinden birinin artık “yönetici”den ziyade “lider” olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tabak, “Lider, duruma uygun sergilediği davranış ve özellikleri ile astlarını etkileyen kişidir. Lider ve yöneticiler astlarını etkilemek için karizma, bilgi ve yasal güçlerini kullanır. Ancak liderler daha çok karizmatik güçlerini kullanır.” diyerek, liderliğin özelliklerini ve önemini belirtti.
Prof. Dr. Usul: “Çok Yakın Bir Zamanda Belge Muhasebeciliği Tamamen Ortadan Kalkacaktır.”
Prof. Dr. Hayrettin Usul, konferansta muhasebedeki değişim ve çeşitli gelişmeler üzerinde durdu. 21. Yüzyılda işçiliğin azalmasıyla birlikte muhasebenin radikal bir değişim geçirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Usul, “Bilgisayar veya uzman destekli sistemlerin devreye girmesiyle beraber muhasebe radikal bir değişikliğe uğramıştır. En önemlisiyse artık belge muhasebeciliğinden işlem muhasebeciliğine geçiştir. Çok yakın bir zamanda belge muhasebeciliği tamamen ortadan kalkacaktır. Yani bildiğiniz fatura, irsaliye, gider makbuzu, gider pusulası gibi işlemler olmayacaktır. Bunun ön hazırlıklarını görüyoruz. E-defter, e-bildirge gibi örnekler bunun işaretidir.” diyerek, bu bağlamda muhasebecilik eğitimi alan öğrencilerin ve geleceğin muhasebecilerinin rolü ve işlevinde önemli değişiklikler olacağını belirtti.
Programın kapanış konuşmasını yapan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, programa katılarak değerli bilgilerini paylaşan Prof. Dr. Usul ve Doç. Dr. Tabak’a ARÜ adına teşekkür ettiğini bildirdi.
Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan tarafından Prof. Dr. Hayrettin Usul’e, İİBF Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş tarafından ise Doç. Dr. Akif Tabak’a birer teşekkür belgesi takdim edildi. Toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından program sona erdi.