Binlerce Peşmerge dün Şengal'e operasyon başlatmıştı. Peşmergeler bugün Şengal'i IŞİD'in elinden aldı. Gelişmenin ardından sosyal medyada PKK-Peşmerge tartışması başladı. Terör örgütü PKK'lıların da operasyona katıldığı iddiasının ardından Barzani "Şengal'in kurtarıldığını ilan ediyorum. Şengal'i Peşmerge kurtarmıştır. Peşmegenin dışında hiçbir güç bu operasyonda yer almamıştır" dedi.
0Sitene Ekle
Barzani: Sadece peşmerge vardı
Irak'ta yaklaşık 7500 kişilik Kürt gücünün ve koalisyon uçaklarının katıldığı operasyonda bölge IŞİD'den temizlendi.

Sosyal medyada ise operasyona terör örgütü PKK da katıldı mı katılmadı mı tartışması patladı. PKK'ya yakın sitelerde operasyonda az sayıda PKK'lının da olduğu iddiası vardı.

BARZANİ "SADECE PEŞMERGE" DEDİ...

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, bugün Şengal Dağı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Ezidi Kürtler’e verdiği sözü tuttuğunu belirten Barzani, “Buradan Şengal'in kurtarıldığını müjdeliyorum” dedi. Barzani, Ezidi Kürtlere yapılanların intikamının alındığını söyledi.

Şengal’in kurtarılmasını bir “mesaj” olarak değerlendiren Mesud Barzani, peşmergeden önce kimsenin buna kalkışamadığını dile getirdi. Barzani, “Şengal’i Kurtarma Operasyonu’na peşmergeler dışında herhangi bir gücün katılmadığını” vurguladı, desteklerinden dolayı ABD’ye ve koalisyon üyelerine teşekkür etti.

PKK HESAPLARI...

Terör örgütü PKK'nın silahlı kanadı HPG'nin Şengal kolu tarafından yapılan açıklamada ise "Şengal şehir merkezi ve köylerine yönelik başlattığımız operasyonun 2. gününde halkımıza özgür bir Şengal'i armağan ediyoruz" denildi.

Şengal'e girilmesinin ardından bazı PKK hesaplarından ise PKK'lıların merkezi kontrol altına aldığı yönünde mesajlar atıldı. Sosyal medyada terör örgütüne yakın hesaplardan ise Barzani'ye açıklamaları nedeniyle tepki geldi.

İki taraf arasında Şengal'in kurtarılmasına kimin katıldığı yönünde tartışmalar yaşandı.

'SAHİPLENMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Barzani'yi destekleyen hesaplar ise PKK ve PKK'ya yakın sitelerin, Şengal'i sanki kendileri kurtarmış gibi göstermeye çalıştığını ve zaferi sahiplenmeye çalıştığını savundu.

WSJ: ŞEHRE İLK PKK GİRDİ

ABD öncülüğündeki koalisyona ait uçakların hava baskınlarının desteğiyle Peşmerge’nin IŞİD’in elindeki Musul’un Şengal ilçesini kurtarmak için başlattığı operasyonu yerinden izleyen ABD’li gazetelerden Wall Street Journal, Şengal kentine “Kürt güçlerinin Cuma günü girdiklerini” duyururken kente "ilk olarak PKK'lıların girdiğini öne sürüyor.

WSJ, “Cuma günü taarruzuna düzinelerce PKK’lının da katıldığına” işaret ettiği haberinde operasyon öncesi günlerce Peşmerge ile PKK arasında yaşanan tartışmaları anımsatarak sonunda operasyonda sadece “iki tarafın tanıdığı Kürt bayrağının kullanılması konusunda uzlaşıya varıldığını söylüyor. Gazete, “PKK savaşçılarına kente ilk girenler oldu ve kentin enkazla dolu sokaklarında devriye girdi. Peşmerge güçleri ise kısa bir süre sonra onları takip etti” diye yazıyor.

HAWRAMİ: PKK HAKLI İSE 1 YILDIR NEREDEYDİ

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami ise Musul'un Şengal (sincan) ilçesinin tamamının Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındığını belirterek PKK ve Suriye'deki uzantıları YPG ve YPJ'nin Şengal'i kurtardıkları yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Hawrami, PKK ve Suriye'deki uzantısı YPG'nin Sincar'daki operasyona katıldığı yönündeki iddiaları reddederek, "Şengal operasyonuna Peşmerge dışında hiçbir askeri güç katılmamıştır. Eğer PKK iddiasında haklı ise 1 yıldır neredeydi?" dedi. Hawrami açıklamasında ayrıca ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı uçakların da hava saldırılarıyla operasyona destek verdiğini belirtti.