Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından genel hijyen kurallarına uymadıkları ve etleri sağlıklı bir şekilde muhafaza etmedikleri gerekçesi ile kasaplara ceza yağdırdı.
Ramazan ayında denetimlerini sıklaştıran Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sağlık Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Van Peynirciler ve Kasaplar Çarşısı’ndaki esnafı ikinci kez denetime tabi tuttu. İlk denetimlerde uyarılarda bulunan ekipler, ikinci denetimde ise tüm çarşı esnafına ceza yağdırdı. Sakatat ile et çeşitlerini etiketsiz, ambalajsız ve açık bir şekilde satılması ve gelişi güzel yerlere konulması, iş yeri içerisindeki soğutucu dolaplarının kirliliği ve etlerin düzensiz istif edilmesi, kıymanın vatandaşın gözlerinin önünde çekilmemesi, personelin kıyafetinin kir pas içerisinde olması gibi birçok nedeni göz önünde bulunduran ekipler, halkın sağlığını hiçe saydıkları gerekçesi ile tespit tutanağı tutarak gerekli cezai işlemi uyguladı. Bazı esnafların itiraz etmesi fayda vermezken, çarşı içerisinde bulunan tüm kasaplara aynı işlemler uygulandı.
Daha sonra yapılan denetimlerle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sağlık Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü’nden Harun Mamuk, yaklaşık 20 gün içerisinde sıkı bir çalışma içerisine girdiklerini, bu yüzden denetimlerini arttırdıklarını belirtti. Genel hijyen kuralları başta olmak üzere, halkın sağlığını hiçe sayan gıda ürünü üzerine satış yapan iş yerlerine yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini anlatan Mamuk, “Şu anda sakatatları ve etlerin açık, ambalajsız ve etiketsiz satışlarını engellemek için denetimler yapmaktayız. Hazır kıyma yasak biliyorsunuz ama yapmış olduğumuz uyarılara rağmen halen müşterinin gözleri önünde çekilmiyor. Ürünler etiketsiz, soğutucu dolaplarının dağınık, etrafın kir pas içerisinde oluşu, çalışanların kılık kıyafetleri gibi birçok uyarılara rağmen genel hijyen kurallarına uyulmadığını gördük. Bundan dolayı hepsine tespit tutanağı tutuldu ve cezai işlem uygulandı. Bu denetimlerimiz de esnafımızın kendisine çeki düzen vermesine kadar sürecektir. Ayrıca vatandaşlarımızda gözüyle görmediği kıymayı kesinlikle almasınlar” dedi.