Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç Ortahisar Belediyesi’ne Zağnos Vadisi’nde TOKİ’den devralınarak kamulaştırılan kentsel dönüşüm alanında yapımı planlanan yeni hizmet binasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkanlık makamında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandıran Başkan Genç, Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 4. etabında Ortahisar Belediyesi’nin yeni hizmet binasıyla birlikte, Kaymakamlık binasını, Hükümet Konağı’nı da burada hayata geçireceklerini belirterek, “Trabzon Büyükşehir olduktan sonra Büyükşehir Belediyesiyle, Ortahisar aynı hizmet binasını müşterek kullanıyor. Ortahisar ilçemiz merkez ilçe olması nedeniyle, hizmet binası ihtiyacı, hem de vatandaşımızın gerek Büyükşehir Belediyemizden, gerekse Ortahisar Belediyemizden hizmet almasındaki karışıklıklar bizi ciddi manada yeni hizmet binası arayışına soktu. Ortahisar’ın ayrıca Hükümet ve Kaymakamlık binası da yok. Bu nedenle hizmet bütünlüğünü sağlamak adına Sayın Valimizle, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla ve diğer mesai arkadaşlarımızla konuştuk. Bunun neticesinde Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi 4. etabında, burada bulunan 23 dönümlük bir taşınmazı ilçe belediye binamız, ilçe hükümet konağımız ve kaymakamlık binamızı yapmak suretiyle TOKİ’den devralmaya karar verdik. Bu taşınmazın 19 bin 800 m2’si kamulaştırılmış, geri kalan kısmında da kamulaştırma süreci devam ediyor. Bu kadar büyük bir taşınmazı kamulaştırmak istememizin nedeni ilçemizin de ihtiyacına binaen Zağnos Dönüşüm Projemizin devamında bu arazideki parseller toplamını hem tarihi, hem yöresel dokumuza uygun olarak ayrıca projelendireceğiz. Burayı kompleks bir alan, tarihi dokumuza uygun projeler yaparak burayı değerlendirelim istiyoruz. Orada oluşturacağımız eserlerle şehrimize kalıcı bir hizmeti yerine getirmek istiyoruz. Bu konuda diğer STK’larımızdan, başta Mimarlar Odası’ndan, Şehir Plancıları’ndan ve üniversitenin de görüşlerini alacağız. Bu şekilde yeni bir Ortahisar kimliğini de orada oturmak istiyoruz. Böylece dönüşüm projeleriyle tarihi dokumuzu ortaya çıkaracağız. Bunu da yaparken tarihi dokumuza helal getirmeden bunu yapmamız lazım. Biz katılımcı belediyecilik anlayışı gereği bütün bu işleri yaparken de herkesin görüşünü almaya özen gösteriyoruz. Bunları yaptığımız zaman Trabzon’umuzun marka şehir olma yönündeki görünümüne de katkı sunmuş olacağız” dedi.
“AVNİ AKER’İN YERİNE BÜYÜKŞEHİR HİZMET BİNASI”
Avni Aker Stadyumunun ve yanında bulunan Kapalı Spor Salonu’nun nasıl değerlendirileceği ile ilgi soruya Başkan Genç, “Avni Aker Stadyumu ve yanındaki Kapalı Spor Salonu’nun bulunduğu alan TOKİ’ye aittir. Biz hep başından itibaren şunu söyledik; şehirde yeşili biraz daha artırabilme amacında olduğumuz hep söyledik. TOKİ oradaki maliyetini bir şekilde çıkarabilmek için ya konut yapacak ticaret alanı yapacak. Zaten orası yapılaşma itibarıyla sıkışık bir alan. Biz orayı TOKİ’den bina yapmamak kaydıyla ya da yapacak isek en fazla Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı veya kültür sanat merkezi yapmak amacıyla devralmıştık. Biz buruda Trabzon’un tarihi dokusunu ortaya çıkarabilecek Büyükşehir hizmet binası yapmayı uzun vadeli hedef olarak belirledik” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKŞEHİR KANUNİ YETKİSİNİ KULLANIYOR
Bir gazetecinin, “Ortahisar Belediyesi’nin bazı projelerinin Büyükşehir Meclisi’nde onaylanmadığı, iki belediye arasında işbirliğinin sona erdiği ve bir rekabetin yaşandığı” şeklindeki soruya Başkan Genç, “Büyükşehir ile Ortahisar her şeyi aynı konuda, aynı düşünmek zorunda değildir. Orhan Bey’in yönetim anlayışı farklı olabilir, Ahmet Metin Genç’in yönetimi, idaresi ve icraatı da farklı olabilir. Bizim yapacağımız projelerle ilgili olarak Büyükşehir’den icazet alacağız diye bir uygulama da yok. Ortahisar Belediyesi bir projeyi yapar getirir ve meclisi onaylarsa uygulama aşamasında eğer o projenin olduğu alan Büyükşehir’in görev alanına giriyorsa, Büyükşehir Belediyesi’ne sunar. Büyükşehir Belediyesi bunu yüzde yüz onaylayacak diye bir şey de yok. Bu büyükşehir’in kanunen yetki alanına giriyorsa isterse onaylamaz. Kanuni Su Parkı Projesi’ni onaylanmaması hususunu Büyükşehir Başkanı bize anlattı ve başka bir yerde alan gösterdi” şeklinde konuştu.
ÇİMENTO FABRİKASI TAŞINACAK
Çimento Fabrikasının kaldırılmasıyla ilgili soruyu da cevaplayan Başkan Genç, “Çimento Fabrikasının süresi dolmasının ardından gereği yapılacak. Biz bu konuyu seçim beyannamemize de koyduk. Bazı sözlerimizi ve projelerimizi yaptık, yapamadıklarımızı da halkımızla paylaşacağımızı söyledik. Benim bu konudaki fikrim çimento fabrikası kaldırıldıktan sonra buradaki sanayi sitesinin de kaldırılması yönünde. Burada 471 işyeri var. Bu konuda sitedeki işyeri sahipleriyle görüştük. Burayı da başka yerlere taşımak istiyoruz. Zaten Büyükşehir Belediyesi’nde çimento fabrikasının nakliyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Fabrikanın süresi dolduktan sonra bu çalışmalar icra edilecek. Biz bu fabrikada çalışan işçiyi de düşünüyoruz. Bu nedenle fabrikanın şehir dışına çıkmasını istemiyoruz. Çevre ve sosyal şartları gözeterek şehir içinde kendilerine ait olan Akoluk ve Araklı’daki arazilerde bu fabrikayı yeniden inşa edebilirler. Ama birinci hedefimiz fabrikanın yerinden kaldırılmasıdır” diye konuştu.
TRABZONSPOR’UN HAKKINI, HUKUKUNU KORUDUK
Trabzonspor ile ilgili beyanlarının farklı mecralara çekildiğini belirten Başkan Genç, “Maalesef Trabzonspor ile ilgili sözlerimizi farklı yerlere çekenler de oluyor. AK Parti sıfatımla, fanatik bir kongre üyesi olarak şunu söylüyorum. Trabzonspor ile hukuki manada 30 Mart’tan sonra herhangi bir avukatlık ilişkim kalmamıştır. Avukatlığını üstlendiğimiz zaman diliminde Trabzonspor’umuzun hakkını, hukukunu layıkıyla koruduk. Şu anda Trabzonspor’la ilgimiz alakamız ve heyecanımız devam ediyor. İnşallah bu sene 4. sırada ligi bitiririz ama tabi Fenerbahçe’nin şampiyon olmasını istemiyoruz” dedi.
BARO BAŞKANININ AÇIKLAMALARINI DOĞRU BULMUYORUM
Başkan Genç, Trabzon Barosu Başkanı’nın Paralel Yapı’ya mensup polislerin bir mahkeme tarafından tahliye edilmesi yönündeki kararının yok hükmünde sayılmasıyla ilgili değerlendirmesini doğru bulmadığını ifade ederek, “Trabzon Barosu Başkanının açıklamaları kendini bağlar. Baro Başkanının açıklamalarını ve değerlendirmelerini kesinlikle doğru bulmuyorum. Kendisiyle hukuki ortaklığımız Belediye Başkanı seçildiğim gündem beri kendisiyle hukuki ortaklığımız sona ermiştir. Tahliye kararını veren mahkeme kanunen yetkili ve görevli bir mahkeme değildir. Bu açıklama da hukuki değildir, kanunlar ortadadır. Bir avukat olarak bu açıklamalara katılmadığı ve bu ifadelerin hiçbir yasal dayanağının olmadığını ifade etmek isterim” diye konuştu.