Aydın Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Dünya Kanser Günü’nde farklı noktalarda kurduğu stantlarda halkı kanser konusunda bilinçlendiriyor.
Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde vatandaşları kanser hastalığı ve hastalıktan korunma yöntemleri konusunda bilgilendirmek için farklı noktalarda stantlar kurdu. Statlarda vatandaşlarla birebir görüşme gerçekleştiren sağlık görevlileri, kanser ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler aktardı.
Kanserle ilişkili ölüm ve kalıcı özürlerin ekonomiyi, üretkenliği ve kalkınmayı engellemekte olduğuna işaret eden Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Kasım Çetin, “Birçok ülkede olumsuz kanser algısı ve kanserin toplumda çeşitli damgaları beraberinde getirmesi toplumda kanser hakkında bilgilendirici ve verimli tartışma ortamının gelişmesini engellemekte ve yanlış inanışların devamlılığına neden olmaktadır. Bu da kanserden korunma yöntemleri, sağlıklı yaşam biçimi ve belirti ve bulgu varlığında erken teşhis için başvurunun önemi hakkında toplumsal bilinçlenmenin önünü kesmektedir. Bireyler ve toplumlar yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin, alkol kullanımının azaltılması, daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması ile önlenebileceği konusunda bilinçli olmalıdırlar. En önemli kanser nedenlerinden olan sigara da eklendiğinde ise bu rakam yüzde 50’ye ulaşmaktadır. Çevresel etkenler kanser oluşumunun yüzde 90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, sigara başta olmak üzere tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma, çalışma ortamındaki zararlı maddeler, gereksiz radyolojik tetkikler, gereksiz ilaç kullanımı, zehirleyici ve kimyasal maddelere maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalacaktır” dedi.
Aydın’da kanser taramalarının KETEM, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak yürütülmekte olduğunu kaydeden Dr. Çetin, “İlçelerimizde köylerimizde yaşayan ve taramalara katılım güçlüğü çeken kadınlarımıza ulaşılabilmesi amacıyla Valiliğimizin himayelerinde 2 Aralık 2013 tarihinde başlatılan Sayın Valimizin saygıdeğer eşleri Sayın Uzm Dr. Dilek Didem Ayyıldız koordinesinde Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yürüttüğü Mobil KETEM Projesi kapsamındaki tarama çalışmaları başarılı bir şekilde devam etmektedir. İçinde dijital mamografi cihazı bulunan Mobil KETEM aracımız ile beraber sahaya çıkan KETEM ekibimiz tarafından 40- 69 yaş grubu kadınlara önce eğitim verilmekte daha sonra meme muayenesi ve mamografi çekimleri yapılmaktadır. 30-65 yaş grubu kadınlara da serviks kanseri taraması olan HPV testi uygulanmaktadır” diye konuştu.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Kanserin erken evrede yakalanmasında, kişilerin henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Çetin, şöyle konuştu: “Kanserle mücadelede erken teşhisin ve kansere neden olan risk faktörlerinden korunmanın üzerinde önemle durmaktadır. Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Taramalarının Aile Hekimleri ve KETEM işbirliği ile yapılmasını sağlamak için çalışma Programları hazırlamakta, kanserden korunma amacıyla halkımızın ve sağlık personelinin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi için eğitimler düzenlemekte ve tarama çalışmalarının yürütülmesinde yoğun çaba göstermektedir”