Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti’nin 10. Geleneksel Büyükelçiler İftarı’na katıldı. Katar’a yapılanları doğru bulmadıklarını ifade eden Erdoğan, şu mesajları verdi:

SİNEKLERLE UĞRAŞMAK YETMİYOR: Afganistan ve İngiltere başta olmak üzere kalleş terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için ülkem ve milletim adına taziye sunuyorum. FETÖ mensubu bir terörist tarafından suikaste uğrayan Büyükelçi Karlov’u da yad ediyorum. Bu sofralarımızın müdavimlerindendi, daima hatırlayacağız. Biz de bir söz var bataklığı kurutmak meselesi. Sineklerle uğraşmak yetmiyor. Terörizmi bertaraf etmenin yolu istihbarat paylaşımını daha da artırmaktır. 

HAYATİ HATA: Maalesef onca çabamıza rağmen terörizmle mücadele konusunda beklentilerimizin uzağındayız. İnsanlığın geleceğini tehdit eden bu mesele karşısında ikircikli tavırlar bizi üzüyor. Terör örgütlerine sahip çıkılması hepimizi pimi çekilmiş bomba üzerinde yaşamaya zorluyor. Terör örgütlerine karşı duruş sergilemek yerine onları milis güç olarak tanımlayanlar hayati hata yaptıklarını çok yakında anlayacaklardır. Irak’ta atılan adımların toplumsal barışı nasıl tahrip ettiğini görüyoruz. Stratejik körlük Suriye’de yaşanıyor. Taktik sebeplerle bile olsa işgal ettiği bölgelerde etnik temizlik faaliyeti yürüten terör örgütüne destek çıkmak doğru değildir. Bu silahların ülkemize, bölgemize ve tüm dünyaya dönmesi kuvvetle muhtemeldir. PKK terör örgütüne ait sığınaklarda ele geçen silahların menşei, haklılığımızı ortaya koyuyor. 

HALK ÇAĞIRIYOR: Bazı ülkeler ‘rejim bizi çağırdığı için Suriye’deyiz’ diyorlar. Sizi rejim çağırabilir ama bizi de halk çağırıyor. BM Güvenlik Konseyi’nde varlığını güçlü şekilde sürdüren iki kutuplu dünyanın statükosu günümüze cevap veremiyor. Başta BM Güvenlik Konseyi (BMGK) olmak üzere küresel güvenlik konseyinin zamanın ruhuna göre güncellenmesi şarttır. Dünya beşten büyüktür dediğimiz bu değişim birçok ülkenin beklentisidir. Beş daimi üye, 15 geçici üye var. Geçici üyenin kıymeti var mı? Her şey 5 tane üyenin bir tanesinin iki dudağı arasında. Suriye’yi, Irak’ı çözebildiler mi? Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözüldü mü, 22 yıl oldu. Çözemezler, bir tanesi hayır diyorsa çözüm yok. BMGK’da, 196 ülkemi var dünyada 196 ülkenin de dönerli olarak içinde yer aldığı BMGK lazım. 20’şerli 20’şerli, 25’li. 2 yılda bir hepsine orada bir şans gelecek.

HANİ SÖZLER: AB ile ilişkilerde tercihimiz, sıkıntılara rağmen sözlerin tutulması halinde AB perspektifimizi korumaktan yanayız. Hani sözler? 6 milyar euro vereceklerdi. Verseniz de vermeseniz de mazlumları mağdurları sokakta bırakmayacağız dedik. 15 Temmuz’un hukuk içinde hesabını sorarken dışarıda bize hesap sormaya kalkıyorlar. Telefon açıp da ne oluyor denmedi bile. Baktılar ki darbe başarısız oldu, telefon geldi. 

DİYALOGLA ÇÖZÜM: Katar’a yapılan yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Dayanışmaya daha fazla ihtiyacımız olduğu dönemde, bölgemizdeki hiçbir ülkenin faydasına değildir. Karşılıklı diyalog ile çözülmesi en doğru yoldur. Katar’ın soğukkanlı ve yapıcı tutumunu takdirle karşılıyoruz. Terör örgütlerine karşı verdiği etkin mücadeleyi yakınen bildiğimiz Üzerimize düşeni yapmaya da hazırız. Dünden itibaren çeşitli temaslarda bulunmaya başladım. Katar Emiri ile görüşerek üzüntümü ifade ettim. Rusya lideri Putin, Kuveyt Emiri El Sabah ile görüştüm. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Lübnan Başbakanı Hariri, Malezya Başbakanı Rezzak, Bahreyn Kralı, Ürdün Kralı, Endonezya Cumhurbaşkanı ile görüşüm. Derdim; bu sorunu nasıl aşarız, Körfez’e birlik ve beraberliği nasıl getiririz. 

TESPİT ETMİŞ DEĞİLİZ: Katar’a yönelik yaptırımların kaldırılacağını ümit ediyorum. Katar’ın terör zanlısı olarak itham edilmesini de ağır bir itham görüyorum. Uzun yıllardır kendilerini iyi tanırım. Böyle bir durum olsa karşılarına çıkacak ilk devlet başkanı ben olurum. Farklı bir Oyun oynanıyor, oyunun arkasında kimler var; tespit etmiş değiliz. Gücümüzü ve enerjimizi sorunun asıl kaynaklarına yöneltmeliyiz. Bölgenin karışması gerilimin yükselmesi için fırsat kollayanların umutlarını boşa çıkarmalıyız. Başka türlü terör ateşinin Suriye, Irak, Libya gibi ülkelerde sıçramasının önüne geçemeyiz. 

En ufak taciz olursa

Suriye ve Irak’taki krizlerin yansımalarını yakından hisseden ülke olarak hassasiyet beklemek en tabi hakkımızdır. Biz 3 bine yakın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. Gelin beraber yapalım dememize rağmen bizim terör örgütü olarak ilan ettiğimiz PYD ve YPG ile yürüteceğini söylediler. Ama bizim topraklarımıza en ufak bir taciz olursa gereğini yaparız. Sınırlarımızın ötesinden gelen tehditleri kaynağında önlemeye kararlıyız.

Kaynak.Milliyet