İzmir’in Aliağa ilçesinde düzenlenen Hamsi Şöleni renkli görüntülere sahne oldu.
Aliağa ilçesinde, Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin bu yıl ilk kez düzenlediği ‘Hamsi Şöleni’nde binlerce Karadenizli bir araya geldi. Aliağa Cumhuriyet Meydanını dolduran Karadenizliler, yöresel müzikleri ile horon teperek gönüllerince eğlendi. Karadeniz ezgilerinin hakim olduğu meydanda, 2 ton hamsi de tavalarda kızartılarak vatandaşlara ikram edildi. Meydanda Karadeniz peyniri, mısır unu, çay gibi Karadeniz sofrasına özgü ürünlerin bulunduğu stantlara da vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
HAMSİ ŞÖLENİNDE KEMENÇE COŞKUSU
Akşam saatlerine kadar süren şölende, ilk olarak sahne alan Karadenizli kemençe üstadı İhsan Aydın, kemençesi ile meydanda bulunan binlerce Karadenizliyi coşturdu. İhsan Aydın’ın kemençesi eşliğinde sahne alan Karadeniz Halk Oyunları Ekibi, yaptığı horon gösterisi meydanda bulunan vatandaşlardan büyük alkış topladı. Ardından sahneye çıkan Osman Nuri Bahadır’ın söylediği şarkılar ile vatandaşlar meydanda horon tepti. Son olarak tekrar sahneye çıkan genç kemençe virtüözü İhsan Aydın, Karadenizlileri kemençeye doyurdu.
Etkinlik ile tüm Karadeniz kültürünü yaşatmak istediklerini ifade eden Aliağa Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Başkanı İbrahim Eroğlu, “Karadeniz insanı çalışkan, üretken, neşeli, hareketli ve paylaşımcıdır. Bütün gücü ile çalışmasını, çalışmaktan yılmadığı gibi eğlenmesini de bilir. Eğlenirken sevincini, neşesini paylaşmak ister. Mutluluğuna, sevincine çevresini de katmak ister. Bu tür etkinlikler bu duyguların eseridir. Hamsi Şölenimiz güzel Aliağa halkı ile birlik ve bütünlüğümüzün kanıtıdır” dedi.
Ege Bölgesi’nde 600 binin üzerinde Karadenizlinin yaşadığını vurgulayan Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) Başkanı Aydın Özyar ise şöyle konuştu:
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Ege Bölgesi’nde 600 binin üzerinde Karadenizli yaşamaktadır. Bu sayı İzmir’de 258 bin civarındadır. Aliağa İzmir’de Karadenizlilerin en fazla yaşadığı bölgedir. 2005 yılında 38 tane Karadeniz Derneği Birleşerek Federasyonumuzu kurduk. Şu an dernek sayımız 51’e ulaştı. Amacımız hem Karadeniz kültürünü yaşatmak hem de Ege Bölgesi kültürü ile kaynaştırmak. Zeki, çalışkan ve ekonomik yönden yoksul olan öğrencilere burs vermek gibi amaçlarımız var. Her yıl İzmir’de İnciraltı’nda tüm derneklerimizin katılımıyla EKAF olarak hamsi şölenleri düzenliyoruz. 1 Şubat’ta 6.’sını yaptığımız hamsi şölenine 50 bin civarında insan katıldı. 53 bin ekmek arası ile 10 ton hamsiyi vatandaşlarımıza ikram ettik. Umarım Aliağa bunun devamını getirir. En az 50 sene Aliağa’da bu şölenin devamını getirir.”