Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), () - ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde girişimci 58 yaşındaki İsmail Akçay, jeton ya da parayla çalışan ve memelerinden sade veya aromalı sütün yanında ayran ve salep veren otomatik inek yaptı.
Kemer'e bağlı Beldibi Mahallesi'nde Antalya- Kemer karayolu üzerinde gözleme ve ayran satışı yapan işletmeci İsmail Akçay, kendi işletmesinde kullanmak amacıyla 2'si araştırma- geliştirme olmak üzere toplam 6 yıllık çalışma sonucunda parayla çalışan otomatik inek yaptı. Akçay'ın işletmesinin önüne koyduğu jeton ya da parayla çalışan, memelerinden sade, ballı, muzlu ve çilekli olmak üzere 8 farklı türde sütün yanında ayran ve salep verebilen akıllı inek, yerli ve yabancı tatilcilerin ilgisini çekti. Bazı firmaların da desteğiyle akıllı ineği tamamen kendisi üreten İsmail Akçay, tanesi 25 bin liraya mal ettiği ineklerden 15 adet yaptı. Patentini aldığı ineklerden 3'ünü Antalya'nın çeşitli noktalarına yerleştiren Akçay, ürününün 8 ülkede geçerli patentini de aldı.
'BİLGİSAYAR YAZILIMI VAR'
Uydudan da takip edilebilen akıllı ineğin yazın soğuk ayran, kışın da ballı, muzlu ve çilekli gibi 8 türde aromalı süt verdiğini anlatan İsmail Akçay, "Bu cihazın iki çeşidi mevcut. Biri iç mekan diğeri de dış mekan. İçindeki kazanların İSO 9000- 22000 ve CE belgesi var, sağlığa uygun şekilde yapıldı. Aynı zaman da bilgisayar yazılım var. İçeriden ve dışarıdan kontrol etme mekanizması bulunuyor. Kendi kendini yıkayan bir ünitesi de var" dedi.
'PARAYLA YA DA JETONLA ÇALIŞIYOR'
Akıllı ineğin içerisinde suyla ısınıp soğuyan bir kazan olduğunu kaydeden İsmail Akçay, "Mevsimine göre yazın soğutma grubu çalışır, kışın ise ısıtma grubu çalışır. Yazın soğuk ayran, kışın salep ve süt dahil 8 çeşit ürün alabiliyorsunuz. İçerisindeki motor aksamı ve yıkama modu kanallarına kadar kendi kendini yıkayabiliyor. Akıllı ineğimiz parayla ya da jetonla da kullanılabiliyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI