Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Lojistik Derneği (LODER) iş birliğinde ‘8. Tarım, Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu’ düzenlendi.

Hilton-SA Otel’de düzenlenen sempozyumda, süreçte tarım ve gıda ürünlerinde, tarladan sofraya gelinceye kadarki yaşanan kayıpların en aza indirilmesi adına neler yapılması gerektiği anlatıldı. Kayıpların önlenmesinde soğuk zincir ve doğru depolamanın önemli olduğu vurgulandı. Tarım ve gıda sektöründe ürünler sofraya ulaşana kadar üretimin yaklaşık yüzde 25’inin zarar gördüğü, buna tüketici israfının da eklenmesi ile kayıpların yüzde 35’lere vardığı anlatıldı. İlerleyen süreçte bu kayıplara iklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan sıkıntılar, doğal afetler, artacak enerji ihtiyacı gibi faktörlerin de eklenmesi ile gıda ve tarım ürün arzının düşebileceği, ancak insan nüfusunun artması, gelirin yükselmesi, beslenme tarzının değişmesiyle gıda talebinin ise artabileceğine dikkat çekildi. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, bu tür toplantıların, çağın popüler deyimiyle ortak akıl ve uzman görüşlerinin önemli bir big data oluşturduğunu söyledi. Aşut, “Önemli olan bu big datayı iyi analiz etmek, buna bağlı sorun ve çözümleri ve bunların sonucu olması gereken somut uygulamaları ortaya koyabilmektir” dedi.

Artık farkındalık oluşturma değil somut uygulamaları, özellikle çağın yeni devrimi olan 4.0 vizyonunu kullanarak, dijitalleşmeyi sektöre entegre edip, yeni ve etkin çözümlere ulaşma zamanı olduğunu vurgulayan Aşut, önemli olan paliyatif değil, sürdürülebilir bir standart oluşturmak olduğunu söyledi. Güvenliğin de kalitenin de sağlık ve rekabet gücünün de temelini bu standartların oluşturacağını kaydeden Aşut, “Böylesi sempozyumların, önemli bilimsel temelli ortak akıl buluşmalarının bu somut gelişmeyi ortaya çıkaracak bilgiyi ve yol haritasını ortaya çıkartacağına gönülden inanıyorum” diye konuştu.

LODER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ise tarım ve gıda sektörünün ülke ekonomisindeki önemine ve lojistiğin ise tarım ve gıda sektöründeki etkisine dikkat çekti. Türkiye’de lojistik kavramı tam olarak oturmadan bir de buna tedarik zinciri kavramı eklendiğini belirten Tanyaş, “Tarım ve gıda, her zaman önem arz edecek konular. Bu sektörde çok önemli sorunlar olduğunu biliyorsunuz. Ürünlerde tarladan sofraya gelinceye kadar yüzde 25 kayıplar oluşuyor. Merkez Bankası oranlarında yüzde 21 enflasyona etkisi var. Hem kayıp yaşanıyor hem de enflasyona yansıyor. Tarım gıda işini işbirliği ile birlikte planlayıp düzeltmemiz gerekiyor. Bu, çok yönlü bir iş. İlaçtan gübreden başlayıp eve kadar gidi orada da bitmeyen atıklarla süren, hastanelere zehirlenmelere giden geniş bir iş. Bu nedenle işbirliği önemli. Bu noktada konunun lojistik ayağı da büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sempozyum gerçekleştirildi.