AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın Kozcağız Barajı ve TTK kapatılacak şeklinde yaptığı açıklamalara Ankara’dan cevap verdi. Kirazlık Barajı için ’Muhalefet partileri AK Parti hükumetinin yatırımlarından rahatsız oluyor’ diyen Milletvekili Tunç, Yalçınkaya’nın ‘TTK Kapatılacak’ açıklamaları içinse “Böyle bir şey yok TTK üzerinden siyaset yapma peşindeler” açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Kozcağız Barajı sahasında arazileri ve evleri kalacak olan Kozcağız halkının kamulaştırma konusunda kendilerine net bilgi verilmediği gerekçesiyle yaptıkları eylem üzerine CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya bölgeye giderek halkla toplantılar yapmıştı. Ayrıca Yalçınkaya, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın "TTK’yı kademe kademe özelleştireceğiz" şeklinde açıklamaları olduğunu ifade edip bu açıklamalara tepki göstermişti.
Ankara’da bulunan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Yalçınka’nın bu açıklamalarına Ankara’dan cevap verdi.
"KOZCAĞIZ BARAJI ÜZERİNDEN SPEKÜLASYONLAR YAPILDI"
Bartın’daki büyük yatırımların muhalefet partilerini rahatsız ettiğini ifade eden Milletvekili Tunç; “Kozcağız Barajı, Kışla Sel Kapanı ve Kirazlık Köprü Barajları Bartın için hayati öneme sahip. Üç barajda da çalışmalar devam ediyor. Kirazlık Köprü Barajı daha önce başlamıştı ama yanlış proje nedeniyle proje tadilatı yapıldı ve ardından da ikmal ihalesi ile birlikte orada ki işler düzene girdi. Oradan geçen yol karayollarına devredildi ve tünelli geçişte programa alındı. Şu anda barajın gövde inşaatı için hazırlıklar başladı ve hızlı bir şekilde Kirazlık Köprü Barajı’nı taahhüt ettiğimiz tarihte bitirmenin gayreti içindeyiz. Kozcağız Barajı üzerinden muhalefetin özellikle kışkırtmasıyla bazı spekülasyonlar yapıldı. Kozcağız Barajı’da Bartın’ı taşkınlardan koruyacak önemli bir çalışma. Özellikle Kozcağız ve Bartın hep sel tehlikesi ile karşı karşıya. 98 yılında biz bunu yaşamıştık. Bu nedenle Kozcağız Barajı’nın yapımını önemsiyoruz. Kozcağız Barajı’nın inşasına yaz döneminde başlamıştık ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Aynı şekilde Kışla Sel Kapanı inşaatı da devam ediyor. Tabi baraj sahasında kalan köylerimiz ve mahallelerimiz var. Bunlarla da ilgili kamulaştırma çalışmaları bir taraftan devam ediyor. Kamulaştırma çalışmaları üzerinden bir takım spekülasyonlar yapılıyor” dedi.
"HALKI KIŞKIRTMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Bartın ve Kozcağız için AK Parti’nin yapmış olduğu büyük yatırımların baltalanmak istediğini de kaydeden Milletvekili Tunç; “Muhalefet, AK Parti’nin bu büyük eserini nasıl baltalayabiliriz ve halkın gözünden düşürebiliriz düşüncesiyle orada öncülük yaparak halkı kışkırtmaya çalışıyorlar. CHP Milletvekili ve MHP İl Genel Meclis Üyesi bölgeye gidip gösterilere katılarak halkı kışkırtmaya çalışıyorlar. Kamulaştırma bedelleriniz ödenmeyecek şeklinde bir takım yanlış beyanatlarda bulunuyorlar. Bu doğru değil. Hiçbir zaman halkın parası devlette kalmaz. Vatandaşımız orada arazisini kullanmaya devam eder ve eğer orada su altında kalacak ya da baraj inşaatı sahasında kalacak bir durum söz konusu olursa elbette ki kamulaştırma bedeli vatandaşa ödenecek. Bunlar bir prosedür dahilinde yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti, bir hukuk devletinde kanunlar vardır ve hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyecektir. Orada arazisi - evi baraj sahasında kalacak vatandaşlarımıza kirazlık barajında olduğu gibi paraları ödenecektir. Bu anlamda bir sıkıntı olursa da bunun takipçisi olacak olan bizleriz. Bu yüzden tüm hemşerilerimizden istirhamımız kesinlikle bu tür söylentilere inanmasınlar. Kamulaştırma bedelleri günü zamanı geldiğinde ödenecek. Zaten ödenmediğinde devletin ödediği parayı az bulan vatandaşlarımız içinde DSİ değer tespiti ile mahkeme sürecini başlatarak vatandaşlarımızın mağdur olmalarını önleyecektir” diye konuştu.
"BARTIN’IN BÜYÜK ESERLER KAZANMASINDAN RAHATSIZ OLANLAR VAR"
Bartın’ın taşkınlardan korunmasını sağlayacak olan önemli bir projeyi engellemeye çalışıldığını da kaydeden Milletvekili Tunç; “Bu hiçbir siyasi partiye fayda getirmez. Kozcağız Barajı çok önemli bir yatırımdır. Bu barajla aynı zamanda 35 bin dekarlık arazinin de tarımsal sulaması yapılacak. Aynı zamanda da Bartın ve Amasra’ya içme suyu sağlayacak çok önemli bir projemiz. Bu projenin bir an önce hayata geçmesi için çalışıyoruz. 2017 yılında bitirilmek üzere müteahhit firmanın taahhüdü var. Bu taahhüdü gerçekleştirmek için gayret gösteriyorlar. Bu anlamda kamuoyunu yanlış yönlendirdiğimiz ve yalan söylediğimiz gibi bir takım ifadeler var. Vatandaşımız bizim ne konuştuğumuzu çok iyi bilir ve anlar. Kimin ne için çalıştığını, kimin Bartın’a eseler kazandırmak için çalıştığını ve kimin ise bu çalışmaları baltalamak karalamak için çalıştığını çok iyi bilir. Bizim yalan ve dolanla işimiz olmaz. Bizim tek derdimiz memleketimize hizmet ve Bartın’ı geliştirmektir. AK Parti döneminde Bartın’ın büyük eserler kazanmasından dolayı onlar üzülüp rahatsız olanlar var. Amasra Bartın arası 5 dakikaya indi dediğimiz zaman bundan üzülenler bile var. Hayır 5 dakika değil diyenler var. Amasra yolcu iskelesi yapıldığında Amasra’nın siluetini bozdu diyenler bile oldu” şeklinde konuştu.
"TTK ÜZERİNDEN SİYASET YAPMA PEŞİNDELER"
CHP Milletvekili Yalçınkaya’nın, Amasra TTK müessesesinin kapatılacağı yönünde ki açıklamalarını da spekülasyon olarak niteleyen Milletvekili Tunç; “Eneri Bakanımız Taner Yıldız’ın Amasra müessesesinin kapatılacağına ilişkin herhangi bir beyanı olmamıştır. Komisyon görüşmelerinde TTK’nın yılda 500-600 milyon zarar ettiğini ve toplamda 12 yıl boyunca yaklaşık 6 milyar lirayı TTK’ya hazineden ödemek zorunda olduklarını ifade etti. TTK’nın zarar etmesi sadece AK Parti dönemine denk gelmiyor. AK Parti’den öncede TTK yıllarca zarar etti ve bu noktaya geldi. Amasra müessesesinin kapatılacağına ilişkin Bakanımızın bir görüşü olmadı. Ben bunu söylediğimde yine CHP Milletvekili benim yalan söylediğimi söylüyor. Ben gerçek neyse onu söylüyorum. Amasra’ya yılbaşında gelen Enerji Bakanımızla TTK ocağına birlikte indik ve işçilerle yılbaşını orada geçirdik. Orada da işçilerle yaptığı sohbette böyle bir beyanı olmadı. Hatta Amasra müessesenin daha da modernizasyon anlamında üretimin artırılması noktasında geliştirilmesini ifade etti. Orada biz pilot uygulama olarak üretimde modernizasyon çalışmalarını başlattık. Ayaklardan birinde mekanizasyon sistemi kuruldu ve kömür üretimi artışının orada olduğunu gördük. Şimdi böyle bir çalışmanın yapıldığı ortamda geçen yıl modernizasyona 17 trilyon para harcadık. 2015 yılı yatırım programında modernizasyona ayırdığımız kaynak 26.7 trilyon lira. Bu kadar hükümet yatırımını TTK Amasra müessesesine harcarken Amasra müessesesinin kapatılacağını söylemek tamamen önümüzde ki seçimlere yönelik acaba TTK işçi ve emeklisini bu konu üzerinden etkileyebilir miyiz düşüncesidir. Biz bunu 2007 seçimlerinde de gördük. 2011 seçimlerinde de aynı şeyleri yaptılar. TTK Amasra müessesesi devam edecek özel sektörde diğer taraftan kömür çıkarma hazırlıklarına devam edecek. Biz ülkemizin enerji sorununu çözmeye çalışıyoruz Hem özel sektör hem de kamu yatırımları devam edecek. TTK Amasra müessesenin kapatılması gibi bir durum söz konusu değil. TTK üzerinden siyaset yapma peşindeler. Halkı etkileyebilir miyiz düşüncesindeler ama etkileyemezler. Çünkü biz sürekli onların içindeyiz. Yeni yılı bile biz onlarla beraber ocağın altında sohbet ederek karşıladık. Maden işçilerimizin koşullarını iyileştirmek için çaba harcıyoruz. Şu anda yasal düzenleme ile çalışma saatlerini indiriyoruz. Haftada iki gün tatil yapmaları için mücadelede bulunduk ve Amasra’da modernizasyon çalışmalarına kaynak aktarmaya orada üretimi artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.