İzmir’in Aliağa ilçesinde, hayvancılıkla uğraşan 77 yaşındaki Ahmet Samurlu, takma dişlerini hayvanların su ihtiyacını karşıladığı su birikintisinde yıkayınca ses tellerine sülük yapıştı.
İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Samurlu köyü sakinlerinden hayvancılıkla uğraşan Ahmet Samurlu, merada hayvan otlatırken takma dişlerini hayvanların su ihtiyacını giderdiği su birikintisinde yıkadı. Akşam saatlerinde nefes darlığı ve kanlı öksürük şikayetleri ile Menemen Devlet Hastanesinden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hüsrev Çetin’e muayene olan Samurlu’nun ses tellerine yapışmış sülük tespit edildi. Ameliyatla hastanın gırtlak girişinden bir sülük çıkarıldı.
SÜLÜK AKCİĞERLERE KAÇABİLİRDİ
Op. Dr. Hüsrev Çetin, sülüğün özellikle kırsal kesimlerdeki sağlıksız su kaynaklarında bulunan bir parazit olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Yapıştığı dokuya hirudin adı verilen bir madde salgılayarak küçük kan damarlarının kasılmasını engeller. Heparin benzeri etki göstererek o bölgedeki pıhtılaşma mekanizmasını bozar ve kan emerek beslenir. Belli bir doygunluğa ulaşınca tutunduğu dokuyu bırakarak boşta kalır. Halkımız arasında bu yönüyle tedavi amaçlı kullanılan sülük, olayda görüldüğü gibi soluk borusunun giriş noktasını tıkadığı için solunum sıkıntısına sebep olarak hayati tehlike yaşanabilirdi. Erken müdahale edilmemiş olsaydı sülüğün akciğerlere kaçmasıyla hayati tehlike yaşanması muhtemeldi. Bu nedenle kaynağı bilinmeyen, hayvanlar tarafından kullanılan suların içilmemesi ve temizlik amacıyla kullanılmaması sağlık açısından önem taşımaktadır.”