Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci (SEECP) Dışişleri Bakanları toplantısı için geldiği Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Arnavut mevkidaşı Ditmir Buşati ile görüştü.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen SECCP dışişleri bakanları toplantısı kapsamında düzenlenen resepsiyona katıldı. Resepsiyonun ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Buşati ile bir araya geldi. İki ülke arasında başarıyla gelişen ilişkiler ile bölgesel konuların ele alındığı görüşmenin ardından Çavuşoğlu ile Buşati ortak basın toplantısı düzenlediler.
Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci’nde (SEECP) başarılı dönem başkanlığı yürütmesinden dolayı Arnavutluk’u tebrik eden Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin daha da ileriye taşınması imkanlarını ele aldıklarını belirterek, iki ülke arasında mükemmel düzeyde siyasi ilişkiler bulunduğunu kaydetti. “Ekonomik ilişkilerimiz giderek güçleniyor, ticaret hacmimiz artıyor. Türk işadamlarının buradaki sayısı ve miktarı artıyor” diyen Çavuşoğlu ortak Ticaret Odası kurduklarını anımsattı.
Siyasi ve ekonomik ilişkilerle birlikte iki ülke arasında kültürel ilişkilerin de giderek güçlendiğini belirten Çavuşoğlu, Arnavutluk’ta Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin faaliyet gösterdiğini, Ankara’da da geçtiğimiz günlerde Arnavut Kültür Merkezi’nin açıldığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “İlişkilerimizin artık daha da yüksek seviyeye yükseltilmesini arzu ediyoruz. Bu amaçla da 20 ülke ile oluşturduğumuz Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey seviyesine Arnavutluk ile olan ilişkilerimizi yükseltmek istiyoruz” ifadesini kullandı.
Arnavutluk Dışişleri Bakanı Buşati de Türkiye ile Arnavutluk arasında başarıyla gelişen ilişkilerin daha da pekiştirilmesini arzuladıklarına vurgu yaparak, ilişkilere yeni içerikler kazandırılmasını gereğine işaret etti. Buşati, Arnavutluk’un Avrupa-Atlantik oluşumlarına üyelik sürecinde verdiği destekten dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.
Tiran’da düzenlenecek olan SEECP Dışişleri Bakanları toplantısına, Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Karadağ ve Kosova katılıyor. Türkiye’yi bu toplantıda Akif Çağatay Kılıç temsil edecek.