Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Senatosu, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus’un Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerini kınadı.
KAÜ’den yapılan yazılı açıklamada, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus’un 1915 yılında hayatını kaybeden Ermeniler için Vatikan’da "Ermeni şehitliğinin 100. yılı ve Gregoriodi Narek’in Kilise Doktoru ilan edilmesi" adlı ayinde, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Katolikosu Aram’ın huzurunda yapmış olduğu konuşmasında kullandığı sözde ‘soykırım’ ifadesinin bilimsel temeli olmayan, tarihi gerçeklerle bağdaşmayan, izandan uzak ve mesnetsiz bir açıklama olduğu belirtildi.
Bosna-Hersek ve Ruanda gibi ülkelerde yakın geçmişte yaşanan ve uluslararası mahkemelerce soykırım oldukları saptanmış katliamların ’toplu kıyım’ olarak değerlendirilip, hukuk ve adalet önünde tarihi gerçekleri tam olarak ortaya çıkarılmayan 1915 olaylarına soykırım denilmesinin talihsiz bir açıklama olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu talihsiz açıklama Papa’nın yakın zamanda ülkemize yaptığı ziyarette ve dönüş yolunda sarf etmiş olduğu söz ve tavırlarıyla çelişmektedir. Yaşanmış olayları tek taraflı değerlendirmek Papa’ya ve işgal ettiği makama yakışmamakta ve tüm bu açıklamaların takiye gereği olduğunu düşünüyoruz. Anadolu coğrafyasında yaşanan acıları sadece Hristiyan dininin mensuplarına indirgeyerek takdim eden ifadeler milletimiz için asla kabul edilemez bir yaklaşımdır” denildi.
KAÜ’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yaşanılan acıların ve gözyaşlarının renginin aynı olduğu gerçeğini ilk önce bilmesi gereken Papalık makamı olması gerekirken gerçekliği ortaya çıkarılmayan tarihi olaylar hakkında kanaat belirtmenin insanlığa yararı bulunmadığı gibi ayrımcılığa pirim veren öfke ve nefreti tetikleyen Ermeni ve lobisine şirin görünme gayreti içinde bir yaklaşım olarak değerlendiriyor. Necip milletimizin kadim tarihinde hiçbir şart altında soykırım girişimi bulunmadığı gerçeğinin altını çiziyor ve senatomuzca Papa’nın açıklamalarını kınadığımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”